Sernik krówkowy

Anna
Ciasta
19.12.2019 12:49
Sernik krówkowy

Liczba porcji: tortownica 24 cm = 1800 g Kaloryczność kcal: 360 w 100 g sernika Dieta: wegetariańska Składniki na kruchy spód 1 szklanka mąki pszennej - 160 g pół kostki masła - 100 g 2 żółtka jajek 2 łyżki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową 1 kg zmielonego dwukrotnie półtłustego sera twarogowego około pół szklanki cukru pudru - 80 g pół kostki masła - 100 g 2 białka jajek 5 średnich lub dużych jajek 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - 40 g Pozostałe składniki 200 g kajmaku z puszki 100 g prażonych orzeszków ziemnych solonych W misce umieść zatem: jeden kilogram zmielonego dwukrotnie półtłustego sera twarogowego lub też kilogram dobrej jakości sera twarogowego mielonego z wiaderka; około pół szklanki cukru pudru; pół kostki, czyli 100 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego masła; pięć średnich lub dużych jajek oraz dwa białka, które zostały odłożone przy szykowaniu ciasta kruchego na spód; jedną saszetkę/torebkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru. Mąkę tortową możesz wymieszać pół na pół z mąką krupczatką a do ciasta możesz dodać szczyptę soli. Na warstwie masy korówkowej wyłóż na koniec 100 gramów prażonych orzeszków ziemnych. Po całkowitym przestudzeniu można wyłożyć na wierzch sernika 200 gramów masy korówkowej z puszki. Porada: Zamiast budyniu możesz też dodać do masy serowej 4 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej oraz kilka kropel aromatu waniliowego, czy też łyżkę pasty lub esencji waniliowej. Ze składników sypkich będą to: szklanka mąki pszennej tortowej o wadze 160 gramów, dwie łyżki cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia. Umieść je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj na placek o średnicy zbliżonej do spodu Twojej formy. W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na kruchy spód pod sernik. Użyłam tortownicy z ceramicznym spodem i sylikonowymi brzegami, więc nie musiałam wykładać spodu i boków papierem do pieczenia. To proste, bo wystarczy wszystkie składniki umieścić w jednaj misce i zmiksować na gładką masę serową. Dokładnie zmiksowaną na gładko masę serową przelej do formy z podpieczonym spodem. Sernik krówkowy Zacznij od przygotowania ciasta na kruchy spód. Pamiętaj o tym, że kawałki papieru do pieczenia będą się trzymać wewnętrznych rantów formy, jeśli formę od środka wysmarujesz najpierw np. masłem. Jeśli piekarnik ma małą komorę, to polecam umieścić sernik o półkę niżej, by góra sernika nie była za blisko grzałek. Przez cały czas pieczenia sernika nie zmieniaj temperatury pieczenia. Czas chłodzenie ciasta na spód: 1 godzina 10 minut Masło (pół kostki - 100 gramów) kroję sobie dodatkowo w kostkę, by było mi łatwiej wyrobić ciasto. Zanim zaczniesz szykować sernik krówka polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie. Po uformowaniu w kulę będzie ono bowiem potrzebowało schłodzić się w lodówce przez godzinę. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Spód podpiekaj tak 10 minut a następnie od razy wyjmij formę z piekarnika. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj też piekarnika. Aby go upiec użyłam tortownicy z ceramicznym spodem o średnicy 24 cm. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1800 gramów pysznego sernika krówkowego. Zarówno dwa żółtka (białka idą do masy serowej), jak i masło mogą być wyjęte prosto z lodówki. Na dno formy wyłóż placek ciasta. Trzeba dodać, że po upieczeniu sernika nie otwieramy komory piekarnika przez godzinę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/sernik-krowka