Dlaczego sól himalajska jest różowa? I czy powinno Cię to martwić?

Dlaczego sól himalajska jest różowa? I czy powinno Cię to martwić?
17Gru

Sól himalajska uchodzi za lepszą od zwykłej, białej soli kamiennej. Jej unikatowa barwa wynika ze specyficznego składu mineralnego, któremu zawdzięcza też swe walory.

Gdzie się wydobywa sól himalajską?
Miejsce pochodzenia tej soli wyjaśnia poniekąd jej unikalny skład i barwę. Różowa sól himalajska jest rodzajem soli kamiennej z regionu Pendżabu w Pakistanie, u podnóża Himalajów. Większość światowej produkcji pochodzi z kopalni soli Khewra w Pendżabie we wschodniej części kraju, na północ od Indii. Rocznie produkuje się tam 325 000 ton soli - uważana jest za najczystszą na świecie.
Złoża te powstały tysiące lat temu w wyniku zaniku morza śródlądowego, po którym zostały złoża soli mineralnych. W wyniku aktywności tektonicznej dno morskie zostało hermetycznie zamknięte, pod wpływem silnego ciśnienia. Gdy kontynenty nadal się przesuwały, skała otaczająca dno morskie została wypchnięta w górę, tworząc pasma górskie, w których obecnie znajdują się kopalnie.

Skąd się bierze kolor soli himalajskiej?
Od strony chemicznej kolor soli himalajskiej wyjaśniają zawarte w niej związki wapnia, magnezu, potasu, miedzi, żelaza, fosforu, manganu, bromu, jodu, selenu, cynku i chromu. Niektóre źródła podają, że zawiera ona do 84 różnych minerałów śladowych. Należy dodać, że ilość tych związków jest niewielka – stanowią one jedynie 2% jej składu. 98% to chlorek sodu - podobnie jak w soli kuchennej.
Sól himalajska nie jest jedynym rodzajem kolorowej soli. Istnieje jeszcze sól alaea, zwana solą hawajską. Jej czerwonawo-różowa barwa wynika z zawartego w niej tlenku żelaza dodawanego w postaci gliny wulkanicznej.

Zdjęcie Dlaczego sól himalajska jest różowa? I czy powinno Cię to martwić? #1

Sól - niezbędny składnik diety
O tym, że nadmiar soli jest szkodliwy, często przypominają lekarze i dietetycy. Nie można jednak popadać w skrajność i całkowicie eliminować ją z diety. Jest ona potrzebna dla funkcjonowania układu nerwowego i trawiennego (przy wytwarzaniu kwasu solnego). Zapobieganie także niskiemu ciśnieniu krwi. Chlorek sodu pomaga utrzymać właściwą równowagę płynów w organizmie i zapobieganie odwodnieniu.
Różowa sól himalajska, poza chlorkiem sodu, zawiera kilka minerałów, jednak ich ilość jest zbyt mała, aby potwierdzić, że posiada dodatkowe walory zdrowotne.

Czym sól himalajska różni się od soli kuchennej?
W porównaniu ze zwykłą solą sól himalajska ma bardziej subtelny i delikatny smak. Poza tym jest ona bardziej naturalna niż sól kuchenna, która jest zwykle mocno rafinowana i mieszana ze środkami przeciwzbrylającymi, takim jak glinokrzemian sodu lub węglan magnezu.
Różowa sól jest dostępna w postaci drobno zmielonej, ale istnieje możliwość nabycia odmian w postaci większych kryształów. Wykorzystuje się ją do gotowania i marynowania potraw.

Alternatywne metody wykorzystania
Sól himalajska jest wykorzystywana jako powierzchnia do gotowania. Duże bloki soli można kupić i wykorzystać do grillowania, przypiekania i nadawania słonego smaku mięsom i innym potrawom.
Lampy solne są również często wykonane z różowej soli himalajskiej i podobno usuwają zanieczyszczenia powietrza. Lampy te składają się z dużych bloków soli z wewnętrznym źródłem światła, które ogrzewa sól.

Zdjęcie Dlaczego sól himalajska jest różowa? I czy powinno Cię to martwić? #2


Ponadto spędzanie czasu w sztucznych jaskiniach solnych utworzonych z różowej soli himalajskiej jest popularne wśród osób dążących do poprawy problemów skórnych i oddechowych. Można również kupić lampy i świeczniki wykonane z różowej soli.
Sól himalajska jest bogata w minerały, toteż kąpiele z jej dodatkiem są pomocne przy:
• egzemie
• atopowym zapaleniu skóry
• trądziku
• schorzeniach ginekologicznych

następna inspiracja
Zobacz również:
loading...
następna inspiracja