Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie

Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie

mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g twarogu na sernik (zmielonego, może być też trochę mniej) 250 g sera mascarpone 1 szkl. Na koniec czas na wiśnie – odsączone (jeśli były mrożone) i bez pestek poukładaj gęsto na cieście, lekko je wciskając. Wykonanie: 3/4 ciasta na spód brownie przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma 28×19 cm), rozprowadź w miarę równo. Nie wiem jaką nazwę ma sernik z tego przepisu, więc nazwałam sernik brownie z wiśniami. Przepis dostałam od koleżanki, trochę musiałam go zmodyfikować, głównie na ilości składników, bo był na dosyć małą blaszkę. Nie wyjmuj od razu z gorącego piekarnika, zostaw w środku przy uchylonych drzwiczkach przynajmniej na 10-15 minut. Masa serowa: Oba sery wraz z pozostałymi składnikami zmiksuj w misce na jednolitą masę. Z pozostałej 1/3 części ciasta brownie zrób na wierzchu kleksy tworząc “górki. Bo spód smakuje jak brownie, jest masa serowa, a do tego mrożone wiśnie, które idealnie uzupełniają całość i przełamują smak. Sernik brownie z wiśniami wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) i piecz minimum godzinę. cukru 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub cukier z prawdziwą wanilią/olejek waniliowy)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2019/12/sernik-brownie-z-wisniami/