TARTA Z KREMEM PIERNIKOWYM I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

przepis
TARTA Z KREMEM PIERNIKOWYM I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
10Gru
składniki

Składniki na formę o średnicy 24 cm: 

 

Tarta:

- 280 g Mąki Puszystej Krupczatki Lubella

- 150 g zimnego masła

- 80 g cukru pudru

- 1 żółtko

- 1 łyżeczka śmietany

- szczypta soli

 

Krem piernikowy:

- 2 płaskie łyżeczki kakao DecoMorreno

- słoik powideł śliwkowych Łowicz

- 150 g czekolady mlecznej

- 150 ml śmietanki 36%

- 100 g miękkiego masła

- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

 

Dodatki:

- cukrowe gwiazdki

- świeża żurawina do dekoracji

 

 

Przepis

Czas przygotowania: 45 minut

Czas przyrządzenia: 30 minut

Tarta:

  1. Ze składników na tartę wyrobić ciasto, wyłożyć spód formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 20 minut.
  3. Wyjąć, ostudzić.
  4. W międzyczasie przygotować krem piernikowy.
  5. Spód wypełnić 3 łyżkami powideł, kolejno posmarować kremem piernikowym i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia kremu.
  6. Opcjonalnie udekorować gwiazdkami oraz świeżą żurawiną.

Krem piernikowy:

  1. Czekoladę roztopić razem z kremówką, ostudzić.
  2. Miękkie masło zmiksować, miksując wlewać roztopioną czekoladę i wsypać przyprawę do piernika oraz kakao.

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ