Słonecznikowiec z wiśniami i galaretką

Patrycja
Ciasta
28.11.2019 11:46
Słonecznikowiec z wiśniami i galaretką

Składniki (blaszka 23/33): biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 115 g, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, sól szczypta, warstwa z galaretką: wiśnie wydrylowane świeże lub mrożone 600 g, galaretka wiśniowa 3 szt, woda gorąca 3,5 szklanki, krem: masa kajmakowa 460 g, masło 200 g, pieczony słonecznik: słonecznik 200 g, mleko 3 łyżki, cukier 6 łyżek, masło 5 dag, do nasączenia: Następnie słonecznik przekładamy na blaszkę niczym nie wyłożoną i pieczemy przez 20 min. w 170 st.C aż słonecznik będzie złocisty. W mojej wersji w połączeniu z wiśniami z galaretką. Tężejącą galaretkę z wiśniami wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Biszkopt, wiśnie w galaretce oraz masa kajmakowa z pieczonym słonecznikiem. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce kajmaku. Na koniec dodajemy upieczony słonecznik i mieszamy do połączenia. Do garnka wkładamy słonecznik, masło, cukier oraz wlewamy mleko. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy na pół. Biszkopt wkładamy z powrotem do blaszki lub do specjalnego rantu. Biszkopt nasączamy pozostałą kawą, smarujemy kremem i posypujemy upieczonym słonecznikiem oraz startą czekoladą naprzemiennie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2019/11/sonecznikowiec-z-wisniami-i-galaretka.html