Pierniczki katarzynki – do kawy i na Święta

Magdalena
Ciasta
26.11.2019 14:57
Pierniczki katarzynki – do kawy i na Święta

Ja wracam do mojej kawy i pierniczków 😉 Składniki: - 400 g mąki pszennej - 200 g płynnego miodu (prawdziwego!) - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 100 g cukru pudru - 1 jajko - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 łyżki naturalnego kakao lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce wody lub kilka karmel do koloru - opcjonalnie: 1 łyżka kwaśnej śmietany Ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na grubość około od 5 mm do 1 cm (nie cieniej, ja zazwyczaj rozwałkowuję na 1 cm) i wykrawamy pierniczki foremką do katarzynek (ja ją wcześniej zanurzam zawsze w mące, strzepuję jej nadmiar i dopiero wycinam). Takich pierniczków po prostu nie może zabraknąć na świątecznym stole, tak samo jak na co dzień nie może braknąć u mnie dobrej kawy. Bądźcie czujni, bo już niedługo ruszy konkurs, w którym do wygrania będzie świąteczna paczka kaw od Jackdaw A teraz czas na przepis pierniczki katarzynki. Moje najczęściej są w wersji tradycyjnej bez dodatków lub z lukrem, a czasem nawet zanurzam je w domowej polewie czekoladowej. Jeśli takiej nie macie możecie użyć innej 😉 Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach). Pierniczki katarzynki – do kawy i na Święta Dziś kolejny przepis na małe świąteczne wypieki. Dodatkowo: - 1 łyżka wody + 1 łyżeczka miodu do posmarowania pierniczków przed pieczeniem - domowy lukier Przygotowanie: Do miski wlewamy płynny miód. Może w tym roku i zaopatrzył się w kawy od Jackdaw P.s. Bez względy na sposób – pierniczki najlepiej lukrować (jeśli się na to zdecydujecie) dopiero, gdy zmiękną. Każdy pierniczek smarujemy mieszanką wody i miodu (1 łyżka wody i 1 łyżeczka miodu). Pierniczki po przygotowaniu będą twarde, muszą poleżeć w puszce z kawałkami jabłek (często wymienianymi). Pierniczki katarzynki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 12-13 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości pierniczków. Więcej o tym w przepisie na katarzynki. Dodajemy przyprawę do piernika, cukier puder i coś do koloru (karmel, kakao lub kawę rozpuszczalną, u mnie kawa rozpuszczalna + szczypta kakao). Ja zawsze dodaję jakąś paczuszkę do prezentów, aby obdarowani mogli się cieszyć każdego ranka pyszną, aromatyczną kawą i… dobrze wspominali swojego “Mikołaja 😉 Następnie wbijamy 1 jajko i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Aby zmiękły muszą wchłonąć odpowiednią dawkę wilgoci z powietrza lub owoców.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/pierniczki-katarzynki-do-kawy-i-na-swieta/