Prosta pasta pietruszkowa do chleba

Dorota
Przekąski
24.11.2019 16:25
Prosta pasta pietruszkowa do chleba

Liczba porcji: 1 słoik Składniki: 130 g korzenia pietruszki 1 łyżka oleju 1 duży pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku (w wersji low FODMAP użyjcie oliwy czosnkowej) sok z ½ cytryny 1 łyżka prażonych pestek dyni 1 łyżka prażonych pestek słonecznika 5 łyżek oliwy z oliwek 50 ml wody sól, pieprz Przygotowanie: Pietruszkowy dip nie tylko do kanapek Ta pasta nada się świetnie nie tylko do kanapek, ale także jako dip do paluszków, nachosów czy warzyw. Przepis na tę pastę stworzyłam do jesiennego numeru magazynu Kocioł, w którym znajdziecie mnóstwo inspiracji na potrawy z wykorzystaniem pietruszki. Ja lubię ją podawać jako sos do pieczonych warzyw – doskonale smakuje z domowymi frytkami z batatów! Co więcej – możecie się z nimi zapoznać za darmo, bo numer jest do pobrania całkowicie gratis pod tym linkiem. Możecie ją także wykorzystać jako dodatek do sałatek na bazie makaronu czy kaszy, świetnie uzupełnią ich smak. Ta prosta pasta pietruszkowa do chleba jest idealna w smaku, lekko słodkawa dzięki pieczonemu korzeniowi. Najczęściej jest to hummus, ale lubię używać w tym celu również innych warzyw. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Korzeń pietruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/prosta-pasta-pietruszkowa-do-chleba/