Sernik marmurkowy

Julianna
Ciasta
20.11.2019 11:23
Sernik marmurkowy

Wstawić do lodówki na 30 minut.masa serowa:800g twarogu półtłustego150ml śmietanki 30%1 szklanka cukru4 jajka1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (lub sok i starta skórka z pomarańczy*)1 op. budyniu śmietankowego bez cukru100g gorzkiej czekolady* pomarańczę należy dokładnie wyszorować i sparzyć, najlepiej użyć pomarańczy ekologicznej)polewa:3 łyżki śmietany 18%2 łyżki cukru2 łyżki kakao1/3 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych) Piekarnik rozgrzać do 200stC, na dno wstawić naczynie z gorącą wodą (powinno być mniej więcej wielkości formy z sernikiem, żeby podczas pieczenia woda mocno parowała).Sernik wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150stC, piec przez godzinę. Twaróg przetrzeć przez sito (lub zmielić trzykrotnie na maszynce), dodać cukier, śmietankę, żółtka, ekstrakt z pomarańczy, zmiksować. Dodać roztopione masło ze śmietanką, wymieszać i wyłożyć do formy o średnicy 23cm (lub 20x30cm), uklepać na dnie za pomocą np. dna szklanki. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową najlepiej w 3 turach, za każdym razem ostrożnie i delikatnie mieszając. Sernik marmurkowy (zebra) spód:150g ciastek digestives1 kopiasta łyżka kakao70g masła1 łyżka śmietankiHerbatniki zmielić, wymieszać z kakao. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego należy je wyjąć z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem. Masę wykładać na środek formy, gdy cała zostanie wyłożona, lekko potrząść formą, żeby masa się wyrównała.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2019/11/sernik-marmurkowy.html