Orkiszowe placuszki dyniowe z karmelizowanymi śliwkami i masłem orzechowym

Dorota
Śniadania
16.11.2019 15:40
Orkiszowe placuszki dyniowe z karmelizowanymi śliwkami i masłem orzechowym

Orkiszowe placuszki dyniowe z karmelizowanymi śliwkami i masłem orzechowym Składniki (12 placuszków): 1 szklanka puree z dyni Hokkaido lub innej 3/4 szkl mąki orkiszowej lub pszennej 1 jajko 3/4 – 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie owsiane) lub krowiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki erytrolu lub cukru 3 łyżki oleju 1 łyżeczka kardamonu, po 2 łyżeczki cynamonu i imbiru Do podania: 4 śliwki 4 -łyżki masła orzechowego 2 łyżeczki cynamonu kilka łyżek domowej granoli np. z tego przepisu albo prażonych orzechów Przygotowanie: Miękkie wilgotne pancakes z dyni na słodkie, zdrowe śniadanie W sezonie uwielbiam upiec więcej dyni, zblendować ją i przechowywać takie puree w lodówce albo zamrażarce, żeby było gotowe na moje dyniowe zachcianki. Na Waszą prośbę udało mi sie odtworzyć przepis – i mogę z czystym sumieniem szczuć Was zdjęciami i zaprosić na te orkiszowe placuszki dyniowe z karmelizowanymi śliwkami i masłem orzechowym. Jak na placuszkową królewnę i miłośniczkę dyni przystało, jesienią na salony wkraczają dyniowe pancakes! Ostatnio zrobiłam je sobie na śniadanie, całkowicie na oko sypiąc co się da do miseczki. Smażymy małe placki na suchej, nieprzywierającej patelni po około 2 minuty z każdej strony.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/orkiszowe-placuszki-dyniowe-z-karmelizowanymi-sliwkami-i-maslem-orzechowym/