ŚRODA: WEGETARIAŃSKA LASAGNA W SŁOIKU

Agnieszka
Zapiekanki
13.11.2019 11:14
ŚRODA: WEGETARIAŃSKA LASAGNA W SŁOIKU

Polecamy Wam ten sposób pieczenia, wygodny i efektowny, lasagnia zjedzona ze słoika na pewno lepiej smakuje niż podana na talerzu:) Przepis wzorowany na bbcgoodfood.com Składniki: 2 garści makaronu kokardki 2 duże garści szpinaku Jak wspomnieliśmy, słoiki są z grubego szkła, ale nawet zwykły słój powinien być odporny na wysokie temperatury, bo przecież jedna z technik wyjaławiania słoików polega właśnie na wygrzewanie ich w piekarniku. Szklanka groszku (może być mrożony) 4 łyżki pesto (przepis na pesto na dole strony) 1/2 opakowani sera ricotta 1 kulka sera mozzarella 2 łyżki parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj pół litra wody, posól i wrzuć do wrzątku makaron. Słoik pieca się nie boi Ktoś z Was powie, że pieczenie jedzenia w słoikach nie jest bezpieczne, dlatego prześledziliśmy temat, przetestowaliśmy i nasze wnioski są takie, że słoikom nic w piecu nie grozi. Wierzcie, że obciachu nie będzie, ponieważ danie wygląda i smakuje naprawdę dobrze:) Zapiekanki ze słoika świetnie sprawdzają się w roli dania na wynos do pracy. Poza tym, robiąc zapiekanki w słoikach można je na wszelki wypadek owinąć w folię aluminiową, żeby odciąć szkło od bezpośredniego wpływu wysokiej temperatury. Następnie wyłóż dużą łyżkę nadzienia, na wierzch łyżeczkę porwanej na kawałki mozzarelli i kolejną warstwę makaronu. Włóż na dno każdego słoika łyżkę pesto, a na niej pierwszą warstwę makaronu. Na wierzch połóż łyżkę porwanej na kawałki mozzarelli i dużą łyżkę tartego parmezanu. Jeśli macie więcej czasu i lubicie robić sami makaron polecamy Wam następujący patent: z płata ciasta makaronowego wycinamy krążki o średnicy słoika i układamy w słoiku przekładając warstwami nadzienia. Po wyłączeniu piekarnika najlepiej uchylić drzwiczki i zostawić słoiki w środku na kilkanaście minut, żeby przestygły. Ten typ słoików zrobiony jest z grubego szkła, odpornego na wysokie temperatury. Zapiekanka ze słoika Lasagnię według tego przepisu możecie oczywiście zrobić w tradycyjny sposób w formie do zapiekania. Wyciągnij słoiki, rozetnij folię na górze słoików, wstaw pod sam grill i przypiekaj aż wierzch lasagni przyrumieni się. W naszym przepisie, dla ułatwienia, zamiast płatów makaronu na lasagnię użyliśmy kokardek. To niesamowicie wygodny sposób przyrządzania jedzenia, które potem łatwo można zabrać do pracy, albo podać na stół domownikom lub gościom. Nam bardzo spodobał się pomysł z zapieczeniem makaronu w słoiku. Proste a niecodzienne danie, które można podać gościom – na pewno zrobi wrażenie – lub zabrać do pracy. Rozgrzej patelnię lub rondel, wsyp na nią szklankę groszku i 2 duże garści szpinaku. Kiedyś po raz pierwszy zrobiliśmy w ten sposób lasagnię z cukinii według przepisu FitmenCook. Jest z nimi mniej zachodu niż z płatami i są tańsze. Duża garść bazylii Garść orzechów laskowych, piniowych lub migdałów 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki oliwy Sok z cytryny (według uznania) Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włóż bazylię, posiekany ząbek czosnku, orzechy i parmezan do miski miksera i zmiksuj całość na dość gładką masę, wlewając stopniowo oliwę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/wtorek-lasagna-w-sloiku/