Gęś pieczona faszerowana jabłkami

Weronika
Obiad
09.11.2019 17:57
Gęś pieczona faszerowana jabłkami

Najlepiej poruszyć skrzydełkiem, jeśli jest luźne w stawie mięso na pewno jest miękkie gęś podałam z duszoną czerwoną kapustą(np. z tego przepisu) i śląskimi kluskami dyniowymi (przepis z bloga) SMACZNEGO ! uwagi: kości z uczty zachowaj, bo możesz ugotować na nich świetny krupnik, a ze zmielonych resztek mięsa przygotować smaczne pierogi. W listopadzie już jest chłodno i przez całą noc gęś się idealnie rozmroziła gęś dokładnie umyć, umieścić w dużym naczyniu, zalać solanką i moczyć do wieczora, można nawet dłużej lub w ogóle pominąć ten etap. Smalec również zachowaj i wykorzystaj do innych dań, np. do przygotowania duszonej czerwonej kapusty lub konfitowania udek W Polsce tradycja podawania gęsi w dniu św. Marcina odrodziła się na nowo i tak jak prawie w całej Europie pojawi się tego dnia na wielu stołach. W międzyczasie można kilkakrotnie podlać gęś wytopionym tłuszczem upieczoną gęś wyjąć z piekarnika i porcjować dopiero po koło 10 minutach, aż soki się ustabilizują. Następnie umieścić w brytfance, przykryć i wystawić na całą noc na balkon rano gęś ocieplić i nastawić piekarnik na 160`C. Należy pamiętać, by gęś była całkowicie przykryta słoną wodą gęś po wyjęciu z solanki dokładnie osuszyć i wyciąć wszystkie nawisy tłuszczu, szczególnie koło kupra (najcenniejszy tzw. tłuszcz sadełkowy i zachować), a kuper usunąć. Nie należy nacierać gęsi z wierzchu, ponieważ w czasie pieczenia zioła spalą się i nadadzą jej goryczkowego smaku obrać jabłka, specjalnym nożykiem usunąć gniazda nasienne. Gęś jest tłusta - i to jej ogromna zaleta, bo nie ma ryzyka, że wyschnie na wiór. Następny punkt to sucha marynata i tu najlepiej gęś pozostawić w ziołach na całą noc. Po upływie czasu zlać gęsi tłuszcz (ale zachować!) usunąć pokrywę i dopiekać gęś około 20 minut, aż się zrumieni. Skorzystałam z pomysłu Hanny Szymanderskiej i jabłka, którymi nadziałam gęś nafaszerowałam wcześniej posiekanymi orzechami włoskimi z miodem. Najbardziej popularna jest chyba gęś pieczona i nadziewana jabłkami, bowiem winne jabłka wyjątkowo dobrze harmonizują z aromatem gęsiny, wchłaniając przy tym nadmiar tłuszczu. Jeśli gęś nie marynowała się w soli dodatkowo i solą. Nieśmiało sięgamy po gęsie uda i piersi, ja namawiam odważ się i upiecz gęś w całości! Gęś wstawić do nagrzanego piekarnika, przykryć pokrywą i trzymać w tej temperaturze 1,5-2 godzin. Nadziać gęś, zaszyć lub spiąć wykałaczkami (spięłam), związać nicią kuchenną, tak by ufiksować skrzydła z boku tuszki. Nie związałam, bo nie mieściła się w gęsiarce. Odwrócić gęś na plecy i piec kolejne 1,5-2 godziny do zrumienienia, już bez przykrycia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2017/11/ges-pieczona-z-faszerowanymi-jabkami.html