Konfitura z pigwy lub pigwowca

Ola
Przetwory
09.11.2019 13:11
Konfitura z pigwy lub pigwowca

Konfitura z pigwy 1,5 kg pigwy lub pigwowca od 700 do 900 g cukru, w zależności od tego jak słodkie przetwory z pigwy lubicie, do pigwowca zazwyczaj dodaję 1 kg cukru 1 laska cynamonu, około 5 cm długości 3-6 goździków sok z jednej pomarańczy lub cytryny pół szklanki wody opcjonalnie 700 g gruszek Konfitura z pigwy przepis Konfitura z pigwy - przepis Cztery FajeryPrzepis na konfiturę z pigwy nawiązuje do tradycyjnych tureckich receptur na dżem z pigwy czyli ayva reçeli. Bardzo smaczne są też galaretka z pigwy oraz nalewka z pigwy , więc zależało mi, żeby przygotować w tym roku duży zapas przetworów z pigwy na zimę. Jest przy tym bardzo prosta do zrobienia, a dzieci wprost uwielbiają naleśniki z konfiturą z pigwy. Konfitura z pigwy z dodatkiem gruszek smakuje obłędnie. Konfiturą z pigwy można przekładać ciasta i stosować ją jako nadzienie do słodkich wypieków. Zresztą nie ma się co dziwić - Turcja zajmuje pierwsze miejsce na świecie w produkcji pigwy. Z tureckich przepisów zaczerpnęłam pomysł na to, żeby dodać goździki i cynamon. Oczyszczoną pigwę pokroiłam na małe kawałki i wrzuciłam do płaskiego rondla z grubym dnem. Konfitura z pigwy Konfitura z pigwy

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.czteryfajery.pl/2019/11/konfitura-z-pigwy.html