Ciasto Delicja

Ciasta
07.11.2019 11:00
Ciasto Delicja

Składniki na ciasto (blacha 24cm x 24cm): - 4 jajka (wielkość L) - 150 g cukru trzcinowego - 100 g Majonezu Kieleckiego - 120 g mąki pszennej - 40 g ciemnego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - garść posiekanych orzechów (np. włoskich i pekan) - 2 łyżki wiórków kokosowych Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania, trzeba tylko uzbroić w cierpliwość, aż ciasto spędzi noc w lodówce, bo to jeden z tych wypieków, który z każdą godziną zyskuje na smaku. Składniki na kawowy krem: - 500 ml mleka - 2 łyżki kawy - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 żółtka - 200 g miękkiego masła Dodatkowo: - 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (280g) - ok. 250 g malin (mogą być mrożone) - 1 galaretka malinowa Galaretkę rozpuścić w 500 ml wrzątku, przestudzić. Dodatek majonezu do ciasta jest nieprzypadkowy, podobnie jak w przypadku babki majonezowej również w czekoladowych wypiekach, majonez wspaniale poprawia ich strukturę i wzmacnia smak. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i zmiksować na niskich obrotach miksera. Czekoladowe ciasto z aksamitnym kawowym kremem budyniowym, zwieńczone malinami w galaretce, czyli ciasto Delicja. Z tej okazji zachęcam również do wzięcia udziału w urodzinowej loterii, do wygrania są świetne nagrody m.in. Thermomixy i 60000 zł! : ) To prawdziwa uczta dla smaków, ciasto nie jest za słodkie, idealne na każde rodzinne spotkanie : ) Wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na dwa blaty. Drugą część zmiksować blenderem z mąkami oraz żółtkami i dodać do gotującego się mleka. Łyżka po łyżce dodawać przestudzony budyń w temp. pokojowej, cały czas miksując do uzyskania gładkiego kremu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-delicja/