BROWNIE Z MUSEM DYNIOWYM

Ciasta
05.11.2019 23:44
BROWNIE Z MUSEM DYNIOWYM
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Ciasto brownie:
- 280 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 240 g drobnego cukru
- 80 g mąki
- 100 ml wody
- 1 garść zmielonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka

Mus z dyni:
- 1 mała dynia hokkaido
- sok z 1 cytryny
- 5 łyżek masła orzechowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody

Mus malinowy:
- 1 woreczek malin mrożonych

Przepis

1. Brownie:
Czekoladę połam na małe kawałki, orzechy i migdały posiekaj. W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.

Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem. Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę. Dodaj zmielone orzechy, wymieszaj – tym razem łyżką.
Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.
Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Brownie odpowiednią konsystencję uzyskuje po całkowitym wystudzeniu.

2. Mus z dyni:
Dynię pokrój, wrzuć do rondelka, wlej 2 szklanki wody i gotuj aż dynia zmięknie. Dynię odcedź i zblenduj na jednolitą masę. Wodę i cukier podgrzewaj na ogniu aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodaj sok z cytryny.
Do cukru dodaj dynię i podgrzewaj jeszcze przez 15 minut. Do musu dodaj masło orzechowe.

4. Mus malinowy:
Maliny przełóż do rondelka i podgrzewaj, aż woda całkowicie wyparuje. Maliny przetrzyj przez sito.
Na ciasto wyłóż mus z dyni, następnie mus malinowy. Brownie można udekorować mrożonymi malinami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną