Pieczone ziemniaki z rozmarynem

Magdalena
Obiad
30.10.2019 15:13
Pieczone ziemniaki z rozmarynem

Składniki: około 1 kg ziemniaków 4-5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku (ja zamieniłam na szczyptę czosnku granulowanego) 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki około 1 płaska łyżeczka soli szczypta ziół prowansalskich 1 czubata łyżeczka rozmarynu pieprz do smaku (około szczypty) Przygotowanie: Oczywiście mój przepis jest odrobinę inny, choćby dlatego że upiekłam ziemniaki ze skórką (kupiłam pyszne ziemniaki do pieczenia z delikatną skórką i aż żal było je obierać, wystarczyło je tylko dobrze wyszorować). Ziemniaki umyte (ze skórką lub bez, patrz rada powyżej) kroimy na ćwiartki i obgotowujemy w osolonej wodzie około 10-15 minut. Pieczone ziemniaki z rozmarynem wyszły chrupiące z zewnątrz, lekko miękkie w środku, aromatyczne i… po prostu pyszne. Ziemniaki studzimy, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na formę do tarty i nacieramy naszą marynatą (robimy to dokładnie, ale ostrożnie, aby ziemniaki się nie rozpadły). Zainspirowałam się tu przepisem na pieczone ziemniaki z bloga “Po prostu pycha I jak zawsze się nie zawiodłam. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, rozmaryn listki, słodką paprykę, czosnek (przeciśnięty przez praskę lub granulowany), sól i pieprz. Pieczone ziemniaki z rozmarynem wspaniale smakują w towarzystwie najróżniejszych mięs.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/pieczone-ziemniaki-z-rozmarynem/