Ajapsandali - gruziński ratatuj

Obiad
25.10.2019 9:09
Ajapsandali - gruziński ratatuj

Składniki: - 2 duże bakłażany - 2 czerwone papryki - 1 żółta papryka - 1 kg pomidorów - 2 małe cebule - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, kumin, nasiona kolendry, oregano, cukier, chili - świeża natka pietruszki Do przyprawienia ajapsandali używa się soli swańskiej - czyli specjalnej mieszanki przypraw składającej się m.in. z kuminu, kminku, kozieradki i cząbru. Wówczas dodaliśmy do potrawy podsmażony filet z kurczaka, który fantastycznie komponował się z tym daniem. Można ją nabyć w specjalnych sklepach z przyprawami albo po prostu dodać każdy składnik pojedynczo, według własnego uznania. W garnku na oleju przesmażyć cebulę z czosnkiem aż będzie intensywnie pachnieć. Następnie odcisnąć je z soku i podsmażyć do miękkości na patelni z oliwą. Zdjąć z ognia, wsypać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić do smaku solą, pieprzem, kuminem, chili, oregano, nasionami kolendry i ewentualnie szczyptą cukru. Jest to aromatyczna mieszanka najpierw podsmażanych, a potem duszonych warzyw późnego lata, które powinny rozpływać się w ustach jednocześnie będąc nierozciapane. Nie jest to jednak warunek konieczny, Jak większość gruzińskich potraw i ta charakteryzuje się doborem intensywnych w smaku przypraw. Bakłażana pokroić na plastry a plastry na połówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/2019/10/ajapsandali-gruzinski-ratatuj.html