Ciasto "Bajka"

Ewa
Ciasta
19.10.2019 8:55
Ciasto "Bajka"

oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyniowa masa z kajmakiem: 500ml mleka 3 żółtka 2 łyżki cukru 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej około 200g masy kajmakowej 200g masła Masa jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek 1 duża łyżka masła 1 op. galaretki cytrynowej 1 op. galaretki pomarańczowej Ciasto: 6 jajek 170g cukru pudru 180g mąki pszennej 1/2 szkl. Na jeden biszkopt wykładamy połowę tężejącej masy jabłkowej (nie może ona być zbyt mokra, bo zbytnio rozmiękczy biszkopt), wyrównujemy. Dodatkowo: 400ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 zagęstniki do śmietany tarta czekolada lub kakao do oprószenia wierzchu Ciasto przelewamy do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blaszek (21x32cm) i pieczemy jeden po drugim w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Rozkładamy na nim resztę masy jabłkowej, a na niej pozostały krem budyniowy. Zamiast śmietan-fixu można śmietanę zagęścić rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną (mniej więcej 1-2 łyżeczki). Do lśniącej piany dodajemy po 1 żółtku, miksujemy po każdym dodaniu. Dodajemy obie mąki oraz 1/2 szkl. mleka. Pod koniec dodajemy zmieszany z cukrem pudrem śmietan-fix. Udostępnij Zapisz Jeżeli lubicie ciasta z masą jabłkową, myślę, że również i to przypadnie Wam do gustu. Dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką. Ubitą śmietankę wykładamy na wierzch ciasta. Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/10/19/ciasto-bajka/