Kurczak z pieczarkami w pomidorach

Obiad
17.10.2019 8:49
Kurczak z pieczarkami w pomidorach

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć 10 minut mieszając i następnie dodać pieczarki, smażyć 10 minut, posolić i popieprzyć, smażyć kolejne 5 minut, odłożyć warzywa na talerz. Czas przygotowania: 45 minut, czas pieczenia: 30 minut Składniki: podudzia z kurczaka ok 10 sztuk 400 g pieczarek 2 cebule 4 łyżki oliwy 1/2 szklanki białego wina 1 szklanka rosołku 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki octu balsamicznego sól,pieprz do smaku do podania: makaron, ryż, kasza Wykonanie: Na patelnię wlać pozostałe 2 łyżki oliwy, obsmażyć kurczaka z obu stron, odłożyć na talerz. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Kurczaka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć z każdej strony. Jeżeli macie patelnię z odpinaną rączką to na tym etapie trzeba dodać kurczaka do sosu, odpiąć rączkę i wstawić do piekarnika. Jak nie macie to trzeba przełożyć sos z patelni do formy do zapiekania, ułożyć na wierzchu kurczaka i wstawić do piekarnika.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smacznyzeszyt.blogspot.com/2019/09/kurczak-z-pieczarkami-w-pomidorach.html