Ciasto jogurtowe z makiem i lukrem

Kasia
Ciasta
16.10.2019 13:02
Ciasto jogurtowe z makiem i lukrem

cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 1,5 dużego jogurtu greckiego (gdzie jeden jogurt ma 330 g ) - 2 łyżki soku z cytryny - 1 szkl. oleju rzepakowego - gotowa masa makowa (u mnie niecała duża puszka) - na lukier: - 1,5 szkl. wylewamy na blachę (duża prostokątna )wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównujemy i na wierzch nakładamy łyżką masą makową po całej powierzchni(uważajcie ,żeby nie było jej za dużo w jednym miejscu).Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra - dół) przez 40-45 min. W dużej misce miksujemy jaja z cukrem i cukrem waniliowym,jak już masa pojaśnieje czyli po kilku minutach,dodajemy jogurt,sok z cytryny ,olej i jeszcze chwilkę miksujemy. Ja osobiście nie jem makowców bo nie lubię ,a ciasto zrobiłam dla męża który jest ogromnym wielbicielem makowców-Ale muszę się przyznać ,że tym razem to nawet ja zajadałam makowe ciasto i smakowało mi baaaaardzo. Po wyjęciu ciasto polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2019/10/ciasto-jogurtowe-z-makiem-i-lukrem-z.html