ŚRODA: NAJLEPSZA SZPINAKOWA Z PIECZONYMI WARZYWAMI

Agnieszka
Zupy
09.10.2019 10:42
ŚRODA: NAJLEPSZA SZPINAKOWA Z PIECZONYMI WARZYWAMI

Składniki: 1 mała główka kalafiora lub połowa 1 mała główka brokuła lub połowa 300 g szpinaku 1 szklanka migdałów 1 szklanka mleka 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka cebuli w proszku 2 łyżki oleju Proponujemy Ci dziś zieloną zupę szpinakową z dodatkiem upieczonych warzyw (które nadają potrawie charakteru) oraz mielonych migdałów (które zmieniają proste danie w coś naprawdę wykwintnego). Przełóż na tackę do pieczenia, polej 2 łyżkami oleju, wymieszaj, rozłóż równomiernie na blaszce i wstaw do piekarnika. Krok 2 W międzyczasie, przesyp orzechy do miksera i zmiksuj na drobny proszek. Jeśli należysz do osób, którym szpinak kojarzy się tylko ze stołówkową papką, to czas zmienić podejście to tego pysznego i pełnego żelaza warzywa. Przełóż do garnka upieczone warzywa oraz umyty szpinak i ręcznym robotem zmiksuj na pure. Zupa szpinakowa zrobiona na bazie pieczonego kalafiora i brokuła, dodatkowo zagęszczona mielonymi migdałami. A może masz ochotę na filet z chipsami z jarmużu? Taka dawka zdrowia w czystej postaci na pewno się teraz przyda! Wsyp zmielone orzechy, po łyżeczce cebuli i czosnku w proszku i ponownie zmiksuj. Krok 1 Nastaw piekarnika na 200 stopni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/sroda-najlepsza-szpinakowa-z-pieczonymi-warzywam/