Kreolska jambalaya z komosą, krewetkami i kurczakiem

Martyna
Obiad
07.10.2019 18:51
Kreolska jambalaya z komosą, krewetkami i kurczakiem

Składniki na 4-5 porcji: – 10cm chorizo – 12 krewetek, obranych – 400g piersi z kurczaka/indyka – 1 zielona papryka – 3 łodygi selera naciowego – 1 duża cebula – 2 ząbki czosnku – 400g pomidorów krojonych z puszki – 400ml bulionu (400ml wody + 1 czubata łyżeczka domowego koncentratu bulionu drobiowego) – 60g komosy ryżowej – 2 liście laurowe – 2 szczypty kminku mielonego – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki suszonego tymianku – 2 szczypty pieprzu cayenne – sól, pieprz – szczypiorek Na wytopionym tłuszczu z chorizo smażymy krewetki po 1 minucie z każdej strony, przekładamy na talerz z chorizo. Pierś z kurczaka/indyka kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni po krewetkach (ewentualnie dodać niewielką ilość oliwy) przez 5-7 minut. Na patelni po mięsie podgrzewamy 1 łyżkę oliwy i na średnim ogniu podsmażamy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dlatego dziś wychodzę Wam na przeciw z przepisem na przepyszną, bezglutenową, pełną smaku jambalayę, którą przygotujecie na jednej patelni. Przepis na 4-5 porcji, przy podziale na 4, jedna to około 411kcal, B: 37,3g, T: 13g, W: 31,8g. Smażymy bez dodatku tłuszczu na dużej patelni, aż staną się chrupkie, przekładamy na talerz. Jest to idealne danie na obiad, kiedy nie chce nam się zmywać po obiedzie 🙂 ale równie świetnie sprawdza się do lunchbox’a.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/kreolska-jambalaya-komosa-krewetkami-kurczakiem/