Bezglutenowe gofry bez jajek

Sylwia
Śniadania
07.10.2019 18:09
Bezglutenowe gofry bez jajek

Składniki na 6-7 sztuk (ok 2 porcje) 3 łyżki (30g) gorącej wody 8 g zmielonego siemienia lnianego 210-220 g mleka 30 g miękkiego masła 150 g mąki bezglutenowej np 50 g mąki ryżowej 30 g mąki kukurydzianej 50 g skrobi ziemniaczanej 20 g tapioki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2-1 łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE Po pierwsze, wszystkie przepisy na gofry jakie do tej pory umieściłam na blogu były w wersji słodkiej, a po drugie zabrakło mi tego dnia chleba, więc gofry były idealnym, szybkim zamiennikiem pieczywa bezglutenowego. EDIT – zrobiłam je w wersji na słodko z erytrytolem, niestety nie wyszły tak dobre jak bez niego, nie były chrupiące. Przez niego ciasto na gofry jest trochę glutkowate – przypomina rzadki kisiel – ale nie martwcie się, tak ma być. Na rozgrzaną płytę gofrownicy nakładamy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy 3-4 minuty – ilość ciasta i długość pieczenia zależy od modelu gofrownicy jaką posiadacie. U mnie na jednego gofra przypadły 3 łyżki ciasta, a czas pieczenia był trochę krótszy niż w poprzednich, słodkich gofrach. Pozostałe przepisy na gofry, które znajdziecie na blogu (wszystkie z jajkiem) Po tym czasie w misce umieszczamy miękkie masło, jajko (mieszankę wody i siemienia) i dokładnie mieszamy (u mnie za pomocą miksera). Żadne z moich poprzednich gofrów nie wyszły mi tak chrupkie jak te. Pierwsze ale mam nadzieję, że nie ostatnie bezglutenowe gofry bez jajek. Po wymieszaniu, należy ją odstawić na 10-15 minut aby zgęstniała.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowe-gofry-bez-jajek/