Grzyby marynowane

Przetwory
29.09.2019 15:28
Grzyby marynowane

Składniki: ok. 2 kg grzybów 4 litry wody + 2 łyżki octu 10% + 1 łyżka soli 3 szklanki wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego Słoiki i nakrętki sparzyć gorącą wodą. Zalewę przygotowuję w proporcji 3 do 1 (3 szklanki wody do 1 szklanki octu). W dużym garnku zagotować 4 litry wody z 1 łyżką soli i 2 łyżkami octu. W drugim garnku zagotować zalewę – do wody i octu dodać ziele angielskie i liście laurowe. Na gotującą się wodę wrzucać partiami grzyby i gotować przez ok. 5 minut. Grzyby zalewać gorącą zalewą (tak, aby zakryła wszystkie grzyby) i od razu zakręcać. Jeśli grzyby są nieco większe, należy pokroić je na mniejsze kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/grzyby-marynowane/