PIĄTEK: NAJLEPSZA POMIDOROWA… Z PIEKARNIKA

Agnieszka
Zupy
27.09.2019 8:54
PIĄTEK: NAJLEPSZA POMIDOROWA… Z PIEKARNIKA

Przelej zawartość brytfanny wyciągniętej z piekarnika do miksera (podziel pieczone na warzywa na porcje, jeśli nie masz odpowiednio dużego miksera), lub przelej do dużego garnka i zmiksuj ręcznym robotem. Sprawdź też przepisy na pozostałe dni z tego tygodnia: Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień Składniki: Może Wam się to wydać dziwne, ale właśnie dlatego jest to najlepsza pomidorowa, bo jest aksamitna, ale też treściwa i niesamowicie zdrowa, gdyż wszystkie upieczone składniki zjadamy w całości. Zupa 2 kg pomidorów 3 duże marchewki 1 żółta cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego Kilka gałązek świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego Sól i pieprz Do pomidorowej propoujemy bardzo proste, składające się z trzech składników, delikatne pulpeciki z kaszy jaglanej i parmezanu – rozpływają się w ustach. Łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże To naprawdę najlepsza pomidorowa jaką jedliśmy, a próbowaliśmy mnóstwa przepisów, bo Agnieszka jest wielką miłośniczką pomidorowej. Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki tartego parmezanu 3 łyżki mąki uniwersalnej 1 łyżka siekanej natki pietruszki Przygotowanie: Spieszcie się ze zrobieniem najlepszej pomidorowej, bo jest jeden warunek smakowitości – świeże dojrzałe pomidory. Do brytfanki wkładamy pomidory, marchewki, cebulę i czosnek, wstawiamy na godzinę, a potem miksujemy. W aksamitnej zupie pływają niesamowicie delikatne pulpety z kaszy jaglanej i parmezanu. Robi się ją w zupełnie niecodzienny sposób, ponieważ w piekarniku. Kupcie na targu, zieleniaku, mocno dojrzałem pomidory i zróbcie sobie pieczoną pomidorową. Zupa powinna być zawiesista, ale nie może w niej być dużych kawałów warzyw. Pieczone składniki ulegają karmelizacji, dzięki czemu zupa jest wspaniale słodka, ale też kwaskowa. Przełóż ją do misy, dodaj pół szklanki tartego parmezanu, 3 łyżki mąki, siekaną pietruszkę. Marchewki obierz i pokrój jak na frytki. Wszsytkie składniki, a jest ich w sumie 4, są pieczone i miksowana. Cebulę pokrój na ćwiartki, obierz czosnek. Włóż kaszę do miksera i zmiksuj na gładką masę. Pomidory przekrój na połowy. Kiedy wypłyną na powierzchnię wyjmuj je łyżką cedzakową. W ten sposób powstaje najlepsza pomidorowa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/piatek-najlepsza-pomidorowa-z-piekarnika/