Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Ewa
Obiad
24.09.2019 9:22
Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Wyszły wyśmienicie, choć przyznaję nie bez wstydu – zapomniałam o jednej dosyć istotnej kwestii – dojrzała, dorodna cukinia ma dość twardą skórkę – pamiętajcie więc, by cukinię obrać przed przystąpieniem do dalszych prac;) Takie danie wygląda bardzo ciekawie i myślę, że sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe, ale również spisze się na imprezowym stole (tym bardziej, że nadzienie można sobie przygotować wcześniej, a całość zapiec tuż przed planowanym podaniem). 1-2 duże cukinie 1 duża cebula 500 g mielonego mięsa 1 puszka pomidorów 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawa ognista lub płatki chili szczypta gałki muszkatołowej ok. 100-150 g tartej mozzarelli sól morska, pieprz Cebulę kroimy w kostkę. Co jednak, gdy marzy nam się taka nadziewana cukinia, a ta nasza na grządce rośnie jak oszalała i dawno już przekroczyła dopuszczalne normy wielkości?;) Zapomnijcie o zupie krem (choć jest pyszna, nie ukrywam), takiego giganta można przygotować inaczej, krojąc go na krążki. Myślę, że nie ma osoby, która nie próbowała bądź chociaż nie słyszała o faszerowanej cukinii. Przepis na takie właśnie cukinie wypatrzyłam na blogu Poezja Smaku i z przyjemnością wypróbowałam. Najczęściej wykorzystuje się w tym celu młode, średniej wielkości cukinie, przecinając je wzdłuż na pół. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz pomidory wraz z zalewą. Na patelnię z zeszkloną cebulą dodajemy mięso mielone, smażymy razem. Cukinię obieramy, kroimy na grube plastry (około 3-4 cm).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/09/24/cukinia-faszerowana-miesem-mielonym/