Ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką

Ciasta
22.09.2019 19:27
Ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 20 cm): 140 g miękkiego masła 140 g cukru trzcinowego 2 jajka (wielkość L) 225 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 700 g jabłek (pokrojonych w kostkę) 3 łyżki mleka Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Składniki na kruszonkę: 50 g orzechów pekan 50 g mąki 25 g cukru trzcinowego 25 g zimnego masła Masło pokroić w małe kawałki, dodać pozostałe składniki i rozdrobnić w blenderze (nie bardzo drobno, kawałki orzechów powinny być widoczne). Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez ok. 10-15 minut, po tym czasie wyjąć i studzić na kratce. Cały czas miksując dodać jajko, kiedy połączy się z masą dodać kolejne jajko, ponownie zmiksować. Dodawać do ciasta na przemian z mlekiem miksując na najmniejszych obrotach miksera. Bardzo prosty torcik z jabłkami zyskuje zupełnie nowe oblicze dzięki dodatkowi orzechowej kruszonki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-z-jablkami/