Klasyczne knedle ze śliwkami (5 składników)

Wilk
Obiad
20.09.2019 20:45
Klasyczne knedle ze śliwkami (5 składników)

Klasyczne knedle ze śliwkami Drukuj przepis Składniki ► ziemniaki surowe, obrane [1 kg] ► mąka pszenna [250 g] ► mąka ziemniaczana [1 czubata łyżka] ► jajka [2 sztuki] Podawać z bułką tartą na maśle z cukrem, słodką lub kwaśną śmietaną i cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladą. W czasie gotowania ziemniaków umyć śliwki, przekroić na połówki, wyjąć pestki i złożyć pasujące połówki razem, aby łatwiej się potem zawijało knedle. Mąki ziemniaczanej daję tylko łyżkę, większa ilość sprawia, że ciasto robi się bardzo gumowe i elastyczne, zamiast knedli zaczyna przypominać ciasto na kluski śląskie. My najbardziej lubimy podawać z bułką tartą zasmażaną na maśle z łyżką brązowego cukru i sporą szczyptą cynamonu. Przetestowałam kilka opcji i te proporcje odpowiadały mi najbardziej – ciasto jest łatwe i przyjemne do pracy, nie rozkleja się, nie rozpada i nie kruszy. Proporcje Przed przygotowaniem przepisu na bloga sprawdziłam dziesiątki najpopularniejszych przepisów z książek i internetu… i co ciekawe, niemal wszystkie miały podobne proporcje składników. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta (moim ulubionym sposobem jest łyżka do lodów), uformować płaski placek, włożyć do środka całą śliwkę bez pestki i zakleić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2019/09/klasyczne-knedle-ze-sliwkami-5-skladnikow.html