PONIEDZIAŁEK: QUICHE Z ZIEMNIAKÓW Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

Agnieszka
Zapiekanki
16.09.2019 18:16
PONIEDZIAŁEK: QUICHE Z ZIEMNIAKÓW Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

Zachęcamy do wypróbowania innych zapiekanek ziemniaczanych: tarta brokułowa na spodzie z tartych ziemniaków tarta z ziemniaczanych plasterków z chipsami z jarmużu Składniki: Ciasto z puree 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1/3-1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Dość łatwe Liczba porcji: 3-4 Co zrobić z ziemniaków z wczorajszego obiadu Quiche kojarzone jest zazwyczaj z Francją, ale korzenie ma niemieckie, dokładnie w Lotaryngii (stamtąd pochodził Fulko de Lorche, dobry Niemiec z Krzyżaków, przyjaciel Zbyszka z Bogdańca:). Sól 1 jajko 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mąki Nadzienie 150 g wędzonego łososia 100 g szpinaku 3 jajka 1 szklanka jogurtu ½ opakowania serka typu Almette 2-3 łyżki tartego parmezanu ½ łyżeczki tymianku lub innego suszonego zioła 1/3 łyżeczki soli My proponujemy Wam zupełnie odjechaną wersję quiche, bo na spodzie z ciasta ziemniaczanego, a właściwie z ziemniaków. Przepis wzorowany na tasteofhome.com Quiche z ziemniaków to dobry pomysł na lekki obiad do pracy. To prosta zapiekanka zrobiona na kruchym cieście z nadzieniem z jajeczno-mlecznej masy. Wlej do ziemniaków mleko – najpierw kilka łyżek, dodaj 2 łyżki masła, szczyptę gałki muszkatołowej, wstaw na kuchenkę i delikatnie podgrzewaj, tak żeby rozpuścić masło. Musi być ich jednak dość sporo: na tartę o średnicy 20 cm potrzeba około pół kilograma ziemniaków (waga przed ugotowaniem), czyli jakieś 2 szklanki puree. Ziemniaki umyj, nie obieraj, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (około 15-18 minut). Staraj się tak uformować ziemniaki jak klasyczne ciasto na tartę, czyli tak żeby spód był cienki, a brzegi podniesione w górę. To odpowiedź na często zadawane pytanie: co zrobić z ziemniaków. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią szpinak i smaż na dość dużym ogniu, aż szpinak zwiotczeje i zmięknie. Na potrzeby tego przepisu warto ugotować dzień wcześniej więcej ziemniaków i odłożyć część. Quiche możecie przechowywać w lodówce do czterech dni. Obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę do ziemniaków, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, albo bardzo dokładnie utłucz. Do zrobienia quiche nadadzą się jakieś resztkowe ziemniaki z obiadu. Kiedy wyjmiesz foremkę z piekarnika, dociśnij lekko ciasto, tak żeby opadło. Nie wiesz co zrobić z ziemniaków? Krok 4 Wbij do miski 3 jajka, dodaj do nich pół szklanki jogurtu, kilka łyżek kremowego serka, pół łyżeczki tymianku i dużą szczyptę soli. Zrób proste i mega smaczne quiche z ziemniaków. Podawaj na ciepło lub na zimno. Najbardziej znana jest quiche Lorain, klasyczna francuska zapiekanka z serem gruyer i boczkiem. Krok 2 Wbij do puree jedno jajko (ziemniaki nie mogą być gorące), dodaj łyżkę mąki i łyżkę suszonego oregano.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/poniedzialek-quiche-z-ziemniakow-z-lososiem-i-szpinakiem/