Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

kardamonovy
Przekąski
11.09.2019 9:41
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 2 marchewki 2 korzenie pietruszki mały kawałek selera 2 kajzerki 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów 3 łyżki kaparów pół szklanki rosołu pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz olej rzepakowy 19 cm, wys. 5 cm, 2 – dł. 21 cm, szer. Łopatkę, cebule, czosnek, marchewki, pietruszki i seler kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko skrapiamy olejem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Taka ilość mięsa zmieściła mi się do dwóch foremek o wymiarach: 1 – dł. 21 cm, szer. 10 cm, wys. 5 cm. Podobne przepisy: Pasztet z żurawiną Mięso z kurczaka, łopatkę i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy do miski. Kapary w sumie niewyczuwalne, więc nie wiem co tam jej nie gra. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy, pod koniec dodajemy kapary i pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory, delikatnie mieszamy. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę. A co do samego pasztetu, zrobiłam go głównie z myślą o najmłodszej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/pasztet-z-kaparami-i-suszonymi-pomidorami/