Gofry budyniowe

Beata
Przekąski
09.09.2019 10:18
Gofry budyniowe

Składni na około 14 sztuk :-) - 2 1/3 szklanki mąki pszennej - 2 budynie waniliowe (2x40 gram) bez cukru - 4 jajka L - 1/2 szklanki cukru trzcinowego - 3/4 szklanki mleka - 1/2 szklanki oleju - 1 szklanka wody - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy olej z mlekiem i wodę. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na gofry z dodatkiem budyniu waniliowego. 3. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Gofry muszą mieć dostęp powietrza z obu stron, bo inaczej zrobią się gumowe. Gofrów nie układamy też jednego na drugim, dopóki nie będą dobrze wystudzone. Najlepsze na świeżo, więc najlepiej zrobić jedną porcję, a potem ewentualnie dorobić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2019/09/gofry-budyniowe.html