Bolas de Berlim - portugalskie pączki

Łukasz
Ciasta
09.09.2019 7:26
Bolas de Berlim - portugalskie pączki

SKŁADNIKI Pączki: 500 g mąki pszennej 150 pełnotłustego mleka 50 g cukru 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 50 g masła 2 jajka + 1 żółtko szczypta soli Krem (creme pasteleiro): 400 ml mleka ½ laski wanilii ½ laski cynamonu skórka otarta z ½ niewoskowanej cytryny 6 żółtek 75 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej Dodatkowo: 50 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE Pączki Mleko podgrzej, aby było letnie. W rondelku zagotuj mleko wraz z przekrojoną na pół laską wanilii, laską cynamonu oraz skórką otartą z cytryny. Jedne z lepszych jadłem w Bradze, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je w domu. Samo ciasto i smażenie pączków specjalnie się nie różni od polskich, więc jeśli macie już w tym wprawę, to nie ma na co dłużej czekać, bo smakują one rewelacyjnie. Wyrośnięte ciasto połóż na podsypanej mąką stolnicy i rozwałkuj na grubość około 1-1.5 cm. Jeszcze ciepłe pączki obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem i przekrój wzdłuż na pół do ¾ szerokości. Za wysoka spowoduje, że pączki będą z wierzchu usmażone, a w środku surowe, zaś przy za niskiej nabiorą one za dużo tłuszczu. Wierzch rondelka przykryj pokrywką, aby nie utworzył się kożuch i odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Za pomocą szklanki wytnij okręgi o średnicy ok. 6 cm, a następnie odstaw je pod przykryciem na 20-30 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wstaw do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rondelek wstaw z powrotem na ogień i zacznij energicznie mieszać, aż do uzyskania gęstego kremu. Są nadziane wybornym kremem creme pasteleiro — portugalską odmianą crème pâtissière z dodatkiem cynamonu, wanilii i skórki cytrynowej. Usmażone pączki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. To, co również je wyróżnia, to fakt, że nie nadziewa się ich szprycą, lecz przecina prawie do końca niczym kanapkę i smaruje kremem. Żółtka ubij wraz z cukrem na kogel-mogel. Zaczyn odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Z mleka wyjmij laskę wanilii oraz cynamonu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/09/bolas-de-berlim.html