Najlepszy sos ze świeżych pomidorów (4 składniki)

Wilk
Przetwory
04.09.2019 20:41
Najlepszy sos ze świeżych pomidorów (4 składniki)

Możliwości są nieskończone :) Najlepszy sos ze świeżych pomidorów Drukuj przepis Składniki ► świeże pomidory [ok. 3 kg] ► masło klarowane [2 spore łyżki / ok. 50 g] ► cebula [2 średnie sztuki] ► czosnek [4 ząbki] Nada się do makaronów, w tym spaghetti, jako sos do pizzy, szakszuki, gulaszów, leczo, zapiekanek, a nawet jako sos na zimno. Gdy cebula będzie gotowa, dorzucić posiekany czosnek i smażyć dodatkowe 30-60 sekund, aż czosnek zacznie aromatycznie pachnieć (uwaga: czosnek bardzo szybko się pali, jeśli doprowadzimy do mocnego zarumienienia, sos może wyjść gorzki). Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis na spaghetti z tym właśnie sosem, który podbił też Wasze serca i znalazł miejsce w wielu przepiśnikach :) W sieci znajdziecie wiele przepisów na sos ze świeżych pomidorów, część z nich zakłada jedynie szybkie podsmażanie i gotowe. Tak przygotowany sos gotować na wolnym ogniu przez minimum 1 godzinę bez przykrycia, mieszając co jakiś czas. Dodatkowo: ► sól i pieprz do smaku ► bazylia suszona [1 płaska łyżka] ► oregano suszone [1 płaska łyżka] Potraktujcie ten sos jak rosół lub gulasz, nie trzeba nad nim stać tylko doglądać i mieszać co jakiś czas. Taka baza jest wspaniała nie tylko do spaghetti, sprawdzi się też w lasagne, szakszuce czy nawet bazie do pomidorowej zupy. Postanowiłam więc wyodrębnić przepis na sam sos, bo to moim zdaniem idealny przepis bazowy. Ten sos nadaje się idealnie do wszystkich dań, które wymagają passaty lub gotowego sosu pomidorowego. Można go przygotować w większej ilości, zamrozić lub zawekować i mieć swój własny sos poza sezonem. Oprószyć szczyptą soli, aby cebula puściła soki i smażyć na średnim ogniu, aż do zeszklenia (ok. 4-5 minut). To czas zmieni nam zwykły produkt jakim są świeże pomidory i wydobędzie z nich wszystko, co najlepsze. A to właśnie czas sprawia, że sos nabiera niesamowitej głębi smaku. Im dłużej, tym lepiej, sos gotowany przez 2,5-3 h wyjdzie naprawdę idealny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2019/09/najlepszy-sos-ze-swiezych-pomidorow-4-skladniki.html