Bułeczki ze śliwkami

Desery
30.08.2019 14:50
Bułeczki ze śliwkami

Składniki 550 g mąki pszennej 50 g drożdży 200 ml mleka 100 g masła 3 jajka 80 g cukru 16 śliwek (jeśli są małe, to więcej) 3 łyżki cukru + pół łyżeczki cynamonu mleko lub roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek lukier: 5 łyżek cukru pudru + sok z cytryny Kalorie: 234 Białko: 7,2 g Tłuszcze: 7,2 g Węglowodany: 34,6 g Przygotowanie Zaczynamy od zaczynu. Czas przygotowania 30 minut przygotowania + 60 minut wyrastania + 20 minut pieczenia Po upieczeniu studzimy i dekorujemy lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny. Ich zapach rozchodzący się po domu sprawia, że ślinka cieknie, a na buzi pojawia się uśmiech. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przewiewu na godzinę. Na każdy kawałek kładziemy po kilka cząstek śliwek i dokładnie zalepiamy bułeczkę. Wkruszamy do niego drożdże i dodajemy po łyżeczce mąki i cukru. Do mąki wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy roztrzepane jajka (ogrzane do temperatury pokojowej) i rozpuszczone masło. Wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 16 równych części. Liczba porcji 16 bułeczek Wartości odżywcze w jednej bułce (bez lukru)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/buleczki-ze-sliwkami/