Sałatka z kurczakiem, pomarańczami i rzodkiewką

Ewelina
Obiad
27.06.2014 21:04
Sałatka z kurczakiem, pomarańczami i rzodkiewką

Przepis

Składniki (na 2 porcje):

Ugotowana pierś kurczaka

Pomarańcza (1-2 plastry)

Rzodkiew biała

Rukola

Pestki dyni

Truskawki

Opcjonalnie natka pietruszki

Składniki na sos musztardowo- miodowy:

3 łyżeczki musztardy

1 łyżeczka miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

Trochę jogurtu

Składniki na marynatę do rzodkwi:

Bazylia

Plaster pomarańczy

Sól

Sos pomarańczowy:

Sok pomarańczowy (ok. 200 ml)

Świeży rozmaryn

Wykonanie:

Gotujemy pierś z kurczaka z warzywami (jak na rosół)

Najpierw przygotowujemy sos pomarańczowy, ponieważ będzie to najdłużej trwało. Sok wlewamy do garnuszka i dorzucamy świeży rozmaryn. Gotujemy na małym ogniu do zredukowania, aż osiągniemy konsystencje lejącego miodu. Następnie odstawiamy do ostygnięcia (stanie się jeszcze gęstszy).

W czasie kiedy sok nam się zagęszcza, zrywamy porządną garść liści bazylii i razem z plastrem pomarańczy miksujemy w blenderze. Wszystko przeciskamy przez sitko (lub gazę) aby otrzymać marynatę bez większych elementów składników, dodajemy odrobinę soli. Rzodkiew myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w dowolny sposób (ja ukroiłam kawałem o szerokości ok. 4 cm i "obierając" dookoła obieraczką otrzymałam bardzo cienkie i długie na cały talerz kawałki) i władamy ją w bazyliową marynatę.

Wszystkie składniki na sos musztardowo- miodowy mieszamy w miseczce i odstawiamy do lodówki.

Dwie garście rukoli myjemy i odkładamy na ściereczkę, aby ją osuszyć.

Pestki dyni prażymy krótko (aby wyschły i zrumieniły się) na suchej patelni.

Pomarańczę obieramy i kroimy w plastry, pierś kroimy w kawałki, truskawki w cienkie plasterki.

Sałatkę układamy na talerzu. W naszym przypadku kolejno: plaster rzodkwi, sos pomarańczowy, gniazdko z rukoli, pomarańcza, kawałki kurczaka, sos musztardowo- miodowy, posiekana drobno natka pietruszki, pestki dyni, obok: truskawki i posiekana natka pietruszki. Smacznego! :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną