Kotlety ryżowe z zieloną pietruszką i sosem czosnkowym

Magdalena
Obiad
29.08.2019 10:33
Kotlety ryżowe z zieloną pietruszką i sosem czosnkowym

Składniki: (na 7 sztuk) - 100 g ryżu basmati Karoon - 1 jajko - duża garść posiekanej zielonej pietruszki - 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów - 1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu - szczypta soli - 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki - 1 łyżka płatków suszonej cebuli (można zastąpić małą szalotką wcześniej obsmażoną na niewielkiej ilości masła) - olej do smażenia kotletów Jeszcze ciepły ryż przekładamy do miski, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, przyprawy, suszone płatki cebuli (można zastąpić małą szalotką wcześniej obsmażoną na niewielkiej ilości masła), 1 jajko i dodajemy 4 łyżki bułki tartej. Nasze ryżowe kotlety z zieloną pietruszką smażymy na złoto z obu stron. Z masy formujemy w dłoniach małe kotlety (dociskając dobrze masę) i obtaczamy je w bułce tartej. Dziś polecam Wam pyszne i proste w przygotowaniu kotlety ryżowe z zieloną pietruszką. Do podania sos czosnkowy – składniki: - 0,5 szklanki jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki majonezu - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Gotujemy nasz ryż. Sprzedawany jest w tradycyjnych, materiałowych opakowaniach, takich samych jakie znaleźć można w sklepach w Pakistanie. Rada: Tak przygotowane ryżowe kotlety z zieloną pietruszką możecie zabrać ze sobą do pracy. Kotlety ryżowe z zieloną pietruszką i sosem czosnkowym. Gotujemy ryż (często mieszając) około 10 minut, aż woda wyparuje i odstawiamy na bok do przestudzenia. Tak przygotowane kotlety najczęściej podaję z domowym sosem czosnkowym lub zestawem surówek. Ryż należy dwukrotnie przepłukać, następnie zalać woda i odstawić na 20 minut. My na takiej nie jesteśmy, ale uwielbiamy ryż i tym samym wspomniane kotleciki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/kotlety-ryzowe-z-zielona-pietruszka-i-sosem-czosnkowym/