Ciasto z porzeczkami w 15 minut! Extra wilgotne! REWELACJA!

Helka
Ciasta
14.08.2019 18:51
Ciasto z porzeczkami w 15 minut! Extra wilgotne! REWELACJA!

Na pewno nie poprzestaniecie na jednym kawałku tego ciasta! :) Szybkie ciasto z porzeczkami – Składniki: 3 jajka rozmiar M 3/4 szklanki cukru – ok. 160 g (lub trochę mniej jeśli wolicie mniej słodkie ciasta, jednak nie mniej niż 1/2 szklanki=105 g) pół szklanki oleju rzepakowego – ok. 125 ml 150 g twarogu z wiaderka (lub w kostce, ale wtedy minimum 3-krotnie należy go zmielić) 1/4 szklanki mleka (ok. 60 ml) 2 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 (ok. 320 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g czerwonych porzeczek (około 1 szklanka) cukier puder do oprószenia ciasta lub lukier Jajka o temperaturze pokojowej wbić do misy miksera, dodać cukier (ja daję 3/4 szklanki, czyli 160 gramów cukru, ale jeśli wolicie mniej słodkie ciasta, to możecie zmniejszyć jego ilość) i miksować całość na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut (do czasu aż masa stanie się jasna i puszysta, a kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej (czyli jajka, mleko i twaróg wyciągnąć z lodówki na minimum 1-2 h przed rozpoczęciem pieczenia ciasta). Kolejno należy zmniejszyć obroty miksera na minimalne i dodać ok. 60 ml mleka oraz 150 gramów sera twarogowego ( u mnie taki z wiaderka, dość gęsty – jeśli kupicie rzadki twaróg, to najpierw polecam zlać z niego płyn, a dopiero potem użyć gęstej masy). Piec całość przez ok. 40-50 minut to czasu tzw. suchego patyczka (po 40 minutach należy wbić drewniany patyczek w ciasto i sprawdzić, czy jest suchy – jeśli tak, to znaczy, że ciasto jest już upieczone). Ciasto z porzeczkami czerwonymi – prosty przepis To delikatne w smaku ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z porzeczkami z piekarnika, wydobyć z foremki i wystawić na kratkę do odparowania i ostudzenia. Po upieczeniu ciasta z porzeczkami, uchylić lekko drzwiczki piekarnika, a ciasto pozostawić jeszcze w środku na ok. 10 minut. Ciasto z porzeczkami – to obowiązkowy wypiek na nadchodzące dni, dopóki sezon na porzeczki trwa. Ucierane ciasto z porzeczkami i twarogiem to super pomysł, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chcemy stać godzinami w kuchni, by stworzyć słodki dodatek do kawy. To ciasto z porzeczkami super sprawdza się do popołudniowej kawy, zwłaszcza jak oprószymy je cukrem pudrem lub polejemy lukrem. Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis na proste ciasto z porzeczkami. Jeśli Wasza grzałka górna mocno przypieka, to możecie piec ciasto o 1 poziom w piekarniku niżej lub zmniejszyć temperaturę pieczenia do 175 st. C. A potem już tylko czas oczekiwania aż pyszne ciasto z porzeczkami czerwonymi się upiecze. Na koniec dodać do ciasta umyte czerwone porzeczki i delikatnie wmieszać je w ciasto. Poniższe ciasto z porzeczkami jest szybkie i proste w wykonaniu, idealnie puszyste i wilgotne. Gdy masa jajeczna będzie już puszysta, a cukier dobrze rozbity, to należy cienką strużką zacząć wlewać olej rzepakowy, dalej ubijając całość na wysokich obrotah do czasu połączenia się składników.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/ciasto-z-porzeczkami/