Tarta z morelami w kremie

Ciasta
14.08.2019 7:43
Tarta z morelami w kremie

Tarta z morelami w kremie Ciasto: 250 g mąki ( orkiszowa, pszenna) 2 łyżeczki cukru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka śmietany Krem: 300 ml śmietany słodkiej 18: 4 żółtka 100 g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 6-7 moreli Przygotować ciasto: Do miski przesiać mąkę i zmieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Jak ciasto podczas pieczenia wam zjedzie z boków to można je nadkleić częścią z pozostałego ciasta ( ja tak czasem robię w sytuacji awaryjnej). Wiem, że upały wracają i nikomu w taką pogodę nie chce się odpalać piekarnika ale dla tej tarty warto się pomęczyć. Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na godzinę do lodówki. Przygotować krem: Śmietankę zagotować z cukrem z wanilią, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki, nadmiar ciasta odkroić, uformować z niego kulkę i odłożyć do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem, gdy masa zbieleje dodawać powoli śmietankę i ubijać jeszcze 2 minuty. Cudowny, letni deser - tarta z morelami w śmietanowo kremie. Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smacznyzeszyt.blogspot.com/2019/07/tarta-z-morelami-w-kremie.html