Szarlotka z bezą i kruszonką

Asia
Ciasta
08.08.2019 19:23
Szarlotka z bezą i kruszonką

Na jabłka nakładamy ubitą pianę, a na nią nakładamy startą na tarce mniejszą część ciasta z lodówki (ja zazwyczaj wkładam ją do zamrażalnika na chwilkę aby lepiej się ścierała). Przepis na: Szarlotka z bezą i kruszonką Przygotowanie: 30 min Pieczenie: 45 min Łącznie: 75 min Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej np. krupczatka (do ciast kruchych) 1/3 szklanki cukru pudru 250 g masła opcjonalnie 1 łyżka smalcu 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 5 białek szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Krok 2 Uformować dwie kule (jedną większą, a drugą mniejszą, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. pół godziny lub zamrażalnika na 15 minut. Szarlotka z bezą i kruszonką sprawdzi się świetnie na wszelkie możliwe uroczystości rodzinne jak urodziny, imieniny, Boże Narodzenie czy zwykłą domówkę. Żółtka wbijamy na środek składników i zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka. Krok 3 Większą część ciasta wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 18 x 28 cm), nakłuwamy widelcem. Smażymy na suchej patelni wraz z cynamonem aż pozbędziemy się nadmiaru soku. Specjalnie nigdy nie słodzę jabłek, ponieważ beza wraz w połączeniu z lekko kwaśnym jabłkowym nadzieniem stanowi połączenie idealne. Szarlotka z bezą oraz kruszonką to jedno z moich ulubionych ciast. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia. Krok 4 Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Na podpieczony spód nakładamy uprażone jabłka, posypujemy je cynamonem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/szarlotka-z-beza-oraz-kruszonka/