Ile trwa proces trawienie różnych produktów? To może Cię zaskoczyć!

Ile trwa proces trawienie różnych produktów? To może Cię zaskoczyć!
07Sie

Są pokarmy, które przejdą przez Twój organizm niczym błyskawica, ale są też takie, które będą trawić się naprawdę długo. Które z nich są lepsze? Ile trwa proces trawienie danych posiłków? Oczywiście wiele zależy od metabolizmu, wieku czy stanu zdrowia, jednak są pewne dane przybliżające średni czas trawienia.

Zdjęcie Ile trwa proces trawienie danych produktów? Te fakty mogą Cię zaszokować #1

Czym jest trawienie?

Trawienie to nic innego jak rozkład zjedzonych pokarmów w naszym ciele, na prostsze związki. Proces rozpoczyna się w naszym przewodzie pokarmowym, a kończy na odbycie. Cały przewód pokarmowy składa się z jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, jelita cienkiego, jelita grubego, wątroby i trzustki.

Czas trawienia

Jeśli Twoje posiłki składają się z pokarmów, które szybko się trawią, to możesz jeść więcej, niż potrzebujesz. Przez to działanie szybko robisz się głodny, a poziom glukozy gwałtownie skacze. Taki pokarm to szybki zastrzyk energii, jednak glukoza może zamieniać się w tłuszcz, co przy siedzącym trybie życia, powoduje, że grubniesz.

Posiłki, które wolno się trawią, będą powoli podnosić poziom glukozy we krwi.

Według specjalistów nie powinno mieszać się tych dwóch rodzajów pokarmów – szybko trawiących się z wolno trawiącymi w jednym posiłku. Jeśli już musimy to robić, to najlepszym czasem na to jest obiad.

Śniadanie i kolacja powinno składać się z posiłków trawionych szybko, rano dostarczymy organizmowi dużo energii i lepiej rozpocząć dzień. Wieczorem natomiast będziemy mieli lepszy sen, jeśli organizm nie będzie zajęty trawieniem.

Zdjęcie Ile trwa proces trawienie danych produktów? Te fakty mogą Cię zaszokować #2

Czasy trawienia poszczególnych pokarmów od najkrótszych do najdłuższych:

  • Woda – trafia do jelit natychmiastowo.
  • Sok – czas trawienia to 20 minut.
  • Surowewarzywa – od 30 do 40 minut.
  • Gotowanewarzywa – 40 minut.
  • Ryba – 45 do 60 minut.
  • Sałatkaz oliwą – do godziny.
  • Warzywaskrobiowe – od 1,5 do 2 godzin.
  • Kurczak – od 1,5 do 2 godzin.
  • Ziarna – do 2 godzin.
  • Produktymleczne – 2 godziny.
  • Wołowina – do 3 godzin.
  • Orzechy – do 3 godzin.
  • Baranina – do 4 godzin.
  • Wieprzowina – do 5 godzin.

Zasady przyjmowania odpowiednich posiłków o odpowiednich porach dnia powinny być przestrzegane szczególnie na diecie. Warto wiedzieć, ile czasu potrzebuje dany pokarm na strawienie.

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ