Jak przygotować domową wędlinę z piersi z kurczaka w szynkowarze? (prosty przepis)

Magdalena
Przetwory
18.07.2019 15:57
Jak przygotować domową wędlinę z piersi z kurczaka w szynkowarze? (prosty przepis)

Polecam Wam spróbować 🙂 Domowa wędlina z piersi z kurczaka wg mojej cioci 1,2 kg piersi z kurczaka* 1 łyżka ziołowej przyprawy do kurczaka (można użyć swojej własnej mieszanki) 2 łyżeczki żelatyny w proszku 2 łyżeczki cukru pudru lub miodu (ja polecam miód) 2,5 łyżeczki soli peklowanej** 4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 ząbki czosnku *ilość mięsa zależy od wielkości szynkowaru. Na początek polecam Wam przygotować pyszną domową wędlinę z piersi z kurczaka. Jak przygotować domową wędlinę z piersi z kurczaka w szynkowarze? Przepis na domową wędlinę z piersi z kurczaka Jeśli nie macie pojemnika próżniowego, to mięso powinno się peklować minimum 3 dni w lodówce (pamiętajcie o tym, by było całkowicie zanurzone!). Piersi z kurczaka nakłuwamy głęboko widelcem w kilku miejscach. Ugniatamy delikatnie, ale dokładnie mięso, tak aby nie było powietrza (unikamy w ten sposób dziur w naszej wędlinie). W garnku gotujemy około 2 l wody z czosnkiem, zielem i listkami laurowymi. Pamiętajcie, żeby przeczytać etykietę na soli, czasem ilość mogą się różnić w zależności od producenta Przygotowanie: Samo przygotowanie takiej wędliny jest naprawdę proste, zwłaszcza jeśli macie w domu dobry szynkowar. Jeśli woda stanie się mętna lub mocno czerwona, to wówczas należy bezzwłocznie wymienić zalewę peklującą na nową. Po tym czasie można już wyjąć gotową wędlinę i pokroić ją na kawałki. To niepozorne urządzenie pomorze Wam przygotować nie jedną pyszną wędlinę na kanapki. Dobry stalowy szynkowar o poj 1,5 litra możecie kupić w europ24.pl ** Uwaga! Następnie mięso należy wyciągnąć z zalewy, przepłukać i osuszyć. Po tym czasie wyjmujemy nasz szynkowar i schładzamy go w zimnej wodzie. Bo ileż można korzystać z cudzego 😉