Zielona zupa krem z groszkiem ptysiowym

Magdalena
Obiad
13.07.2019 17:04
Zielona zupa krem z groszkiem ptysiowym

Składniki: 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (u mnie dziś na drobiowym) 1 cebula 2 ząbki czosnku lub 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego Smaki na miarę 2 łyżki masła garść siekanej zielonej pietruszki lub gałązka świeżego lubczyku (często dodaję trochę tego i tego) 2 łyżki serka mascarpone lub śmietanki około 400 g groszku (waga po odsączeniu, 1 cała i niewielka ilość z drugiej puszki) – użyłam groszku BIO Rolnik sok z cytryny do smaku (można pominąć) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, pod koniec dodaję starty na tarce czosnek, chwilę podsmażam. Pod koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem, wkrapiamy kilka kropli soku z cytryny i dodajemy i dodajemy serek mascarpone lub śmietankę (nie zapominamy w tym wypadku o zahartowaniu śmietanki). Taka zupę możecie podać na obiad lub napić się jej w chłodne deszczowe dni. Dziś prezentuję Wam tą zupę w innej, ciut bogatszej wersji z groszkiem ptysiowy. Zielona zupa krem, to nic innego jak pyszna i prosta w przygotowaniu zupa z groszku. Zalewamy bulionem, dodajemy lubczyk lub zieloną pietruszkę (można dodać trochę tego i tego). Ja uwielbiam ją pić w zimne dni, gdy wracam zmęczona z jakieś podróży. Idealna do podania z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/zielona-zupa-krem-z-groszkiem-ptysiowym/