Ravioli Vecchia Modena

Łukasz
Makarony
05.07.2019 7:36
Ravioli Vecchia Modena

Ravioli Vecchia Modena Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 3 zagłosowano ) SKŁADNIKI Ciasto: 400 g mąki (najlepiej typu 00) 4 duże jajka (rozmiar L) Farsz: 400 g mielonej wołowiny 1 czerstwa kajzerka 200 ml mleka 100 g parmegiano reggiano lub grana padano 1 jajko 1 łyżeczka soli Do podania: 200 g pancetty lub surowego wędzonego boczku 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki śmietany ocet balsamiczny z Modeny (u mnie Nerone Condimento della Villa) PRZYGOTOWANIE Ciasto (szczegółowo opisałem, jak je zrobić w tym wpisie) Pierożki podaje się z przysmażoną pancettą (w polskich warunkach możemy użyć surowego wędzonego boczku), śmietaną lub sosem śmietanowym na bazie parmezanu i octem balsamicznym, który jest tą przysłowiową kropką nad i. Na każdy kwadrat na środek połóż 1 łyżeczkę farszu, złóż je na pół, sklejając krawędzie i zostawiając nadmiar ciasta na krawędziach. Z mojej wyprawy do Bolonii przywiozłem 2 fantastyczne przepisy na cappellacci di zucca — pierożki z dynią oraz te ravioli z mięsnym farszem. Gotuj je w dwóch partiach w dobrze osolonym wrzątku (około 5 l) przez około 4-5 minut, aż ciasto będzie miękkie. W sklepach można znaleźć dobrej jakości ocet, jednak zwróćcie uwagę na skład — powinien on zawierać tylko moszcz winogronowy i opcjonalnie ocet winny (w przypadku tańszych odpowiedników). Uformuj dołeczek, wbij do niego jajka o temperaturze pokojowej (w żadnym wypadku nie prosto z lodówki) i zacznij wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto makaronowe rozwałkuj na grubość 1-2 mm na podsypanym mąką blacie. Gotowe ciasto makaronowe zawiń w folię lub woreczek i wstaw na 30 minut do lodówki do odpoczęcia. Można by sądzić, że włosi poskąpili przypraw, ale bardzo dobrze wiedzieli, co robią, bo dzięki temu smak ravioli nie zabija smaku octu, lecz cudownie z nim harmonizuje. Ravioli Vecchia Modena to przepis pochodzący z Trattorii la Busa, która znajduje się w centrum produkcji Aceto Balsamico Tradizionale di Modena — octu balsamicznego. Z ciasta za pomocą noża powykrawaj kwadraty o boku ok. 5 cm i przykryj je ściereczką, aby nie wyschły. W sumie nadal nie wiem, który jest lepszy, bo te dwa dania zdecydowanie podbiły moje serce. Podanie Ravioli Vecchia Modena Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojoną w cienkie paseczki pancettę. Bazą Ravioli Vecchia Modena jest oczywiście dobre ciasto makaronowe na samych jajkach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/07/ravioli-vecchia-modena.html