Pierogi ze świeżym szpinakiem i serem feta

Judyta
Obiad
10.06.2019 9:05
Pierogi ze świeżym szpinakiem i serem feta

Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju na bardzo dużej patelni (lub w garnku z grubym dnem), wrzucamy czosnek, a następnie szpinak i lekko obsmażamy, do zmięknięcia liści 3/4 paczki sera feta kruszymy i dodajemy do szpinaku, chwilkę smażymy razem mieszając i zestawiamy z ognia Do dużego garnka (4-5 l) wlewamy 2-3 wody, wsypujemy łyżkę soli, oraz wlewamy dwie łyżki oleju i wstawiamy by się zagotowała. Pierogi ze świeżym szpinakiem i serem feta Mój przepis na: Składniki: 0,5 kg świeżego szpinaku (może być paczka mrożonego) 1 kg mąki pszennej 0,5 l ciepłej wody 2-3 ząbki czosnku 1 paczka sera feta 5 łyżek oleju 1 łyżka soli Pierogi wrzucamy pojedynczo do wrzącej wody tak by na raz było ich kilka w garnku (do 10) Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię wody, gotujemy je jeszcze 1 min, wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz i posypujemy resztą pokruszonego sera feta Na środek nakładamy farsz tak, by nie dotykał brzegów (inaczej pierogi się nie skleją), składamy nasz placuszek z farszem na pół i palcami ściskamy brzegi by dobrze się skleiły. Pierogi ze szpinakiem, z racji tego, że zawiera szpinak – zdecydowanie najukochańsze warzywo (?) w naszym domu – to jedna z najbardziej lubianych potraw moich dzieci. Korzystając, że lato nam się rozkręca, pomyślałam, że skorzystam z tych pięknych okoliczności przyrody i zrobię dla odmiany pierogi ze świeżym szpinakiem. Następnie robimy dołek na górze kopczyka i powoli wlewamy do środka ciepłą wodę, jednocześnie mieszając nożem, tak by połączyć wodę i mąkę

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://myslipotarganej.pl/pierogi-ze-swiezym-szpinakiem-i-serem-feta/