Galette z pestkami dyni,cukinią, zielonymi szparagami i sosem jogurtowym

Agnieszka
Obiad
04.06.2019 14:10
Galette z pestkami dyni,cukinią, zielonymi szparagami i sosem jogurtowym

Farsz : - 1 cukinia - zielone szparagi - 2 cebulki dymki - 200 g jogurtu typu greckiego - 100 g sera pleśniowego - 1 płaska łyżeczki suszonego tymianku - 1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego - oliwa z oliwek - 1/2 łyżki octu jabłkowego - sól - pieprz Cukinię pokrój w plasterki, szparagi przekrój wzdłuż (wcześniej usuwając drewniane końcówki). Ciasto: - 150 g mąki pszennej lub orkiszowej - 100 g miękkiego masła - 1 jajko - szczypta soli - 60 g pestek dyni Wlej do miski jogurt, dodaj do niego pokrojony w małą kostkę ser pleśniowy, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz – wymieszaj sos bardzo dokładnie. Posyp ciasto pestkami dyni i rozwałkuj tak, aby weszły w ciasto (zrób tak z obu stron). Mąkę przesiej do miski (lub na stolnicę) dodaj masło, jajko i sól – zagnieć ciasto.