Drożdżówki z rabarbarem i owsianą kruszonką

Weronika
Przekąski
02.06.2019 16:07
Drożdżówki z rabarbarem i owsianą kruszonką

Składniki na ciasto: 500 g mąki orkiszowej jasnej 200 ml mleka 1 jajko+1 żółtko 30 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki miodu/cukru 75 g masła Składniki na kruszonkę: 50 g płatków owsianych 50 g mąki orkiszowej 50 g masła 2-3 łyżki ksylitolu dodatkowo: 450 g rabarbaru (przed obraniem) kilkanaście małych truskawek 2 łyżki ksylitolu/cukru 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 1 białko+1 łyżka mleka Przygotowanie: ciasto drożdżowe przygotuj wg przepisu podstawowego z bloga rabarbar obierz, pokrój w 1-cm kawałki, wymieszaj z cukrem i mączką ziemniaczaną. Rant bułeczek posmaruj białkiem wymieszanym z mlekiem i posyp kruszonką ustaw blachy w nagrzanym piekarniku i piecz bułki 12 minut, następnie zamień blachy miejscami i piecz następne 12 minut, do zrumienienia studzić na kratce. Przykryj blachy ściereczką, by ciasto nie wysychało gdy ciasto wyrośnie w każdym kawałku zrobić przy pomocy dna szklanki wgłębienia na owoce przyciskając mocno do dna blachy. Wstaw do schłodzenia do lodówki wyrośnięte ciasto zagnieć powtórnie i podziel na 60-70 g kawałki. Z każdego kawałka uformuj kulkę i układaj w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia. To porcja na 2 blachy z piekarnika.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2019/05/drozdzowki-z-rabarbarem-i-owsiana.html