Jak zrobić pyszny kotlet schabowy?

Obiad
31.05.2019 10:25
Jak zrobić pyszny kotlet schabowy?

Ma być w sam raz, nie za ciepły (bo się z wierzchu spali,a w środku będzie surowy), ani tym bardziej na zimny (kotlet nachla się tłuszczu i po imprezie…). Po takiej kąpieli schab będzie (a przynajmniej powinien być) bardziej miękki, soczysty, smaczniejszy, a nawet rozpływać się w ustach 🙂 Po zalaniu kotlety schabowe powinny się moczyć w tym mleku jak najdłużej. Prawdę mówiąc byłam w szoku, bo wydawało mi się, że 80-90% osób będzie odpowiadać, że smaży schabowe na smalcu, a te 10-20% zagubionych owiec to będą studenci, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami i robią to dość nieporadnie… Ja z domu wyniosłam naukę, że najpierw tarzam kotlet w mące, potem maczam w jajku rozbełtanym z odrobiną mleka, a na koniec to wszystko “oblepiam bułką tartą. Tutaj wszystko ma znaczenie – rozbijać schab, czy nie rozbijać, z kością, czy bez, jak panierować, na czym smażyć… Jak na razie jednak zostaję przy metodzie z folią spożywczą (kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień…) 🙂 Schabowy rozbity, co dalej? No dobra, masz już swoje piękne kotlety schabowe. Pozwoliłam sobie jednak zrobić ankietę na Instagramie i… wyszło pół na pół smalec i olej, a nieliczni pisali jeszcze w DMach, że masło. Jeśli jednak wybierzesz schab z kością, to poproś rzeźnika, żeby ci na miejscu podzielił go na kotlety. Jeśli teraz się pukasz w głowę i zastanawiasz na cholerę moczyć schab w mleku, to już wyjaśniam! I tutaj moja mała rada – aby się potem nie pierdzielić z myciem młotka zbyt długo możesz położyć na kotlecie kawałek folii spożywczej i wtedy go rozbić. Nie spotkałam się jeszcze z jakąś określoną gramaturą, więc postaraj się dać tak w sam raz! Uwierz mi, ja się nieźle zdziwiłam pracując w orientalnej restauracji, że dla Wietnamczyków pierś kurczaka jest mięsem gorszego sortu niż np. udko z kością. Możesz więc zrobić raz eksperyment i po prostu zamoczyć schab w rozbełtanym jajku, a potem w bułce tartej. Tak, wiem, istnieje ryzyko, że nam przejdzie coś do mięsa, ale… I tak pewnie rzeźnik zapakuje ci ten schab w foliową reklamówkę. I tutaj istotna uwaga – możesz dodać soli i pieprzu do tej zalewy, ale jeśli się boisz, że schab wyjdzie jałowy, to po prostu dopraw je przed panierowaniem. 😉 Mało tego, możesz nie wiedzieć, ale często frytki, które cieszą się największym powodzeniem są smażone na smalcu lub łoju wołowym. I przyznam ci się, że choć unikam rozbijania kotletów z piersi kurczaka, to schabowe jak najbardziej rozbijam! Mam nadzieję, że wymienione metody sprawdzą się także u ciebie i będziesz robić najlepsze kotlety schabowe na świecie! Moje chruściki (faworki), które smażę na smalcu na tłusty czwartek cieszą się niebywałym powodzeniem! Ty jednak chcesz prawdopodobnie poczuć smak mięsa, bo gdyby zależało ci na bułce, to po prostu wystarczy zrobić sobie kanapkę Tak, jak uczy Modest Amaro, posiadacz gwiazdki Michelin – najlepiej przygotowywać mięso z tym, co je w naturalnym środowisku otacza. Warto więc pokroić je na kawałki o grubości ok. 1 cm i potem dobrze rozbić, ale nie robić ich cienkich jak opłatek. Nie od dzisiaj wiadomo, że mięcho z kością jest po prostu mniej suche. Schab na kotlety z kością, czy bez? Ja czasem zamaczam rano i robię potem na obiad, a czasem wkładam tak do lodówki na całą noc. Ja być może zmienię za tydzień czy rok poglądy na ten temat, bo tylko krowa nie zmienia zdania. Społeczeństwo już się przyzwyczaiło do mięsa bez kości, bo wygodniej się je, stąd też np. nasze uwielbienie do piersi kurczaka. A teraz już zupełnie poważnie, schabowe smażone na smalcu po prostu dużo lepiej smakują. Więc jak raz w tygodniu użyjesz naprawdę niedużego kawałka folii spożywczej i użyjesz go do wszystkich kotletów, to może nie będzie aż takiego dramatu? Rozbijać schab na kotlety, czy nie rozbijać? No, to rozgrzewaj smalec (ale uważaj, żeby go nie spalić) i smaż te schaboszczaki, niech będą najlepsze na świecie! W praktyce wybierz to, co wolisz, bo po prostu ma ci smakować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://opycha.pl/jak-zrobic-pyszny-kotlet-schabowy/