ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasta
26.05.2019 13:06
ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Składniki zaczyn 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka ciasto 100 g cukru pudru (bez 3 łyżek, które dodaliśmy do zaczynu) 2 żółtka 80 g masła 500 g mąki pszennej 500 g świeżych truskawek kruszonka 2 łyżki masła + 2 łyżki maki pszennej + 2 łyżki cukru pudru Wykonanie W misce przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier oraz mąkę. W tym roku z racji deszczowej aury nasze polskie truskawki nie są zbyt słodkie, ale nie jestem w stanie odmówić ich sobie o tej porze roku. Na patelni stapiamy masło na kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę i za pomocą łyżki łączymy składniki, aż powstanie nam kruszonka. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. Maj – mój ulubiony miesiąc – kojarzy mi się z bzem i truskawkami, ze świeżości a w przyrodzie, rozkwitem. Robię z nich kompoty, koktajle, a także ulubione u nas w domu ciasto drożdżowe. Na patelni lub w garnuszku stapiamy masło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2019/05/26/wiosenne-ciasto-drozdzowe-truskawkami-kruszonka/