PIĄTEK: MANICOTTI Z SEREM RICOTTA I SZPINAKIEM

Agnieszka
Zapiekanki
24.05.2019 10:44
PIĄTEK: MANICOTTI Z SEREM RICOTTA I SZPINAKIEM

Przepis wzorowany na Skinnytaste.com Składniki: 250 g ricotty 200 g szpinaku 1 duże jajko Szczypta gałki muszkatołowej 1/2 szklanki parmezanu 100 g mozzarelli 2 szklanki sosu marinara (np. według przepisu, który znajdziesz tutaj ) lub sosu pomidorowego lub passaty ) lub sosu pomidorowego lub passaty 12 makronów rurki (cannelloni) Przygotowanie: Krok 1 W dużym garnku zagotuj kilka litrów wody. Dwa są sposoby robienia manicotti: z użyciem gotowego makaronu typu rurki lub z wykorzystaniem robionych w domu naleśników z makaronowego ciasta. Liczba porcji: 2 solidne Manicotti na dwa sposoby Manicotti wywodzi się z południa Włoch, z Kampanii i Sycylii i jest tradycyjnym daniem obiadowym. Z naleśników jest nieco prostsza, bo proces faszerowania jest łatwiejszy – po prostu trzeba zawinąć farsz w placki. Nadziewanie rurek wymaga nieco więcej zachodu, ale za to przygotowanie zapiekanki jest szybsze, bo nie trzeba tracić czasu na smażenie. Nazwę manicotti można przetłumaczyć jako rękawek, rękaw od koszuli, bo rzeczywiście makaron cannelloni faszerowany serem trochę koszulę z mankietami przypomina:) Krok 4 Na dno żaroodpornego naczynia wyłóż kilka łyżek sosu i rozprowadź równomiernie (jeśli używasz passaty, dopraw ją solą, pieprzem i dodaj odrobinę cukru). Najpierw nałóż sporą porcję masy z jednej strony i makaronu i uzupełnij z drugiej. W czasie, gdy makaron się gotuje, umyj szpinak i odsącz z wody. Wrzuć do wrzątku 12 rurek makaronu, zmnijesz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 5 minut. Polecamy Wam i ten przepis i danie, bo jest autentycznie pyszne, kremowe, rozpływające się w ustach. Przełóż na sito i dobrze odciśnij z wody. Pyszna kremowa zapiekana z makaronu faszerowanego masą serowo-szpinakową. Układaj rurki na dnie naczynia w jednej warstwie. Dzisiaj piszemy jak robić zapiekankę z gotowego makaronu. Manicotti robi się szybko i wcale nie jest trudne do przygotowania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/piatek-manicotti-z-serem-ricotta-i-szpinakiem/