CZWARTEK: WŁOSKA ZUPA WESELNA

Agnieszka
Zupy
23.05.2019 8:41
CZWARTEK: WŁOSKA ZUPA WESELNA

Polecamy też przepis na super prostą iracką zupę z soczewicy z mięsnymi pulpecikami Składniki: Pulpeciki 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki parmezanu 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 małe jajko ½ łyżeczki soli Dość łatwe Liczba porcji: 2 Jeśli wesele to jest rosół W ostatnim odcinku finałowego sezonu Gry o tron, Tyrion Lanister ucina sobie krótką przemowę, w której stwierdza, że w życiu nie ważne jest złoto, srebro, bogactwa i władza, ale historie, dobre historie, które ludzie mogą sobie opowiadać. Zupa 1 duża marchewka obraną i pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzeniowego, obranego o pokrojonego w kostkę o objętości podobnej jak krojonej marchewki 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 drobno posiekane i roztarte ząbki czosnku Nam i jedna i druga historia jest bliska, bo rosół jak najbardziej kojarzy nam się z weselem (na naszym, o ile nas pamięć nie myli, można było zamiennie wybrać jakiś krem) Włoska zupa weselna jest na tyle sycąca, że spokojnie zastąpi cały obiad, Jest też bardzo zdrowa, bo zawiera dużo warzyw. , ale też bardzo nam się podoba skład zupy, w której jest dużo warzyw, drobny makaron i aromatyczne, małe pulpeciki. Amerykanie nazywają ją właśnie zupa weselna, wedding soup i dorobili do niej opowieść, że zupa podawana jest pannie młodej i panu młodemu na początku obiadu weselnego, żeby mieli siłę przetrwać całonocną imprezę. Zupa rzeczywiście jest sycącą, składa się bowiem z dużej ilości warzyw, rosołu i pływających w nim pulpecików. Bardzo pomocna w pracy będzie łyżeczka do wykrawania kulek z melona, która ułatwia utoczenie kulek o podobnej wielkości. W rzeczywistości oryginalną, włoską nazwę ministra maritata można raczej przetłumaczyć jako pożeniona zupa, czy coś w tym rodzaju:) Na koniec włóż do zupy dwie garści szpinaku, zamieszaj, a kiedy liście zwiotczeją pod wpływem temperatury, zdejmij z ognia. Dodaj łyżeczkę oregano, 2 łyżki natki pietruszki, 4 łyżki parmezanu i bułki tartej oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu. Jeśli chodzi o historie to prawdziwą skarbnicą pięknych opowieści jest kuchnia i przyrządzane w niej jedzenie. Trywialne, ale naszym zdaniem jest to jedyna sensowna rzeczą jaką można wynieść z ostatniej mega rozczarowującej części megahitu. Tak jest z włoską zupą weselną, daniem z ciekawą legendę. Smaż na dość mocnym ogniu, przewracając kulki, żeby obsmażyły się ze wszystkich stron – około 3-5 minut. Nazwa nie odnosi się do przyjęcia weselnego, ale odzwierciedla złożoność składników zupy i niecodzienne połączenie warzyw i mięsa, pożenionych ze sobą. ½ szklanki makaronu orzo, lub dowolnego drobnego makaronu 1 litr rosołu drobiowego Tarty parmezan do posypania zupy Przygotowanie:

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/czwartek-wloska-zupa-weselna/