Klasyczne danie ze szparagami, boczkiem i jajkiem

Aleksandra
Obiad
20.05.2019 7:06
Klasyczne danie ze szparagami, boczkiem i jajkiem

Całkowity czas25 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) 500 g szparagów zielonych (1 pęczek) 250 g boczku wędzonego 4 jajka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, chili, papryka słodka 1 łyżka octu (ja użyłam balsamicznego) 6 *Przepis jest na szparagi zapiekane, ale dla osób, które wolałyby ugotowaną wersję: - w wysokim garnku ułóż szparagi pionowo, aby ich główki znajdowały się powyżej linii wody. 6 *Przepis jest na szparagi zapiekane, ale dla osób, które wolałyby ugotowaną wersję: - w wysokim garnku ułóż szparagi pionowo, aby ich główki znajdowały się powyżej linii wody. Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) 500 g szparagów zielonych (1 pęczek) 250 g boczku wędzonego 4 jajka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, chili, papryka słodka 1 łyżka octu (ja użyłam balsamicznego) Same warzywo jest na tyle uniwersalne, że szparagi mogą być serwowane same, na przykład polane sosem holenderskim, ale mogą również stanowić dodatek do obiadu – co kto lubi i na co ma ochotę. Przepis jest z jajkami w koszulce, ale jeżeli nie lubicie tak podanych jaj, to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zjeść je np. z jajkiem sadzonym. Same szparagi można przygotować na wiele sposobów: można gotować w wodzie, na parze, grillować czy właśnie zapiekać. To dobrze trafiliście, bo dzisiaj na blogu zrobiłam klasykę – zapiekane szparagi otulone boczkiem, podawane z jajkiem w koszulce. INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Szparagi umyj, osusz i odetnij zdrewniałe końcówki (czasem wystarczy jedynie wygiąć szparag, aby końcówka złamała się w odpowiednim miejscu). Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Szparagi umyj, osusz i odetnij zdrewniałe końcówki (czasem wystarczy jedynie wygiąć szparag, aby końcówka złamała się w odpowiednim miejscu). Dlatego każdemu polecam, aby chociaż raz na wiosnę zjadł danie ze szparagami, zwłaszcza że sezon na nie jest tak krótki. 2 Otul szparagi boczkiem, dodaj pokrojony czosnek, posyp przyprawami (sól, pieprz, chili, papryka słodka) i wstaw do nagrzanego do 180*C. 2 Otul szparagi boczkiem, dodaj pokrojony czosnek, posyp przyprawami (sól, pieprz, chili, papryka słodka) i wstaw do nagrzanego do 180*C. 5 Tak przygotowane jajka przełóż na zapieczone szparagi otulone boczkiem. 5 Tak przygotowane jajka przełóż na zapieczone szparagi otulone boczkiem. 4 W międzyczasie przygotuj jajka w koszulce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://atopestka.pl/klasyczne-danie-ze-szparagami-boczkiem-i-jajkiem/